Tadić: Vlast slala ljude u inostranstvo, poslije ih optuživala za širenje virusa

Regija 07. maj. 202020:23 > 08. maj. 2020 07:28
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić predstavio je u emisiji 360 stepeni svoju ideju koju je iznio na sastanku opozicije - formiranje "Liste za bojkot". Precizirao je da je njegov prijedlog da se izađe na izbore, ostvari rezultat, preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivna bojkot kampanja režima, a novac obeća humanitarnim aktivnostima. "Mišljenja sam da je najvažnije da se zadrži jedinstvo opozicije", kaže Tadić.

Kako je rekao, rezultat jučerašnjeg sastanka opozicije je da jedan broj stranaka želi da nastavi ideju bojkota, a neke stranke žele da izađu na izbore.

“Meni je nelagodno da govorim o stavovima drugih stranaka, nema više apsolutnog jedinstva na temi bojkota među strankama koje su bile za tu ideju”, rekao je Tadić, dodajući da je pokušao da bude neka vrsta “mosta među strankama koje imaju različite stavove s tim u vezi”.

Njegov stav je, kako je rekao, “neka vrsta pokušaja kompromisa koji bi mogao biti racionalan”.

“Nadam se da će stranke još jednom uzeti u razmatranje taj stav. Stranke koje su bile za bojkot su bile jer nije bilo boljeg rješenja u tom trenutku, ali ako ne nastupe na izborima, od tada više nemaju šta da bojkotuju, s druge strane moguće da je potrebno produbiti ideju bojkota dodatnim ili alternativnim potezima. Jedna od ideja je da se napravi jedno međurješenje – da se napravi “Lista za bojkot”, da se uzmu mandati, a da se ne učestvuje u parlamentu, da novac bude obećan humanitarnim aktivnostima, ali da se zadrži aktivna bojkot pozicija u odnosu na Vučića, na taj način da se ne legitimizuje Vučić, a zadržava se aktivna pozicija u odnosu na sadašnju vlast i sadašnji režim. Mišljenja sam da je najvažnije da se zadrži jedinstvo opozicije”, kaže Tadić.

Precizirao je da je njegov prijedlog da se izađe na izbore, ostvari rezultat, preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivna bojkot kampanja režima, a novac obeća humanitarnim aktivnostima.

“To je možda jedini način da se premosti postojeći jaz, kad jedni hoće, a jedni ne. Jedan broj učesnika je prihvatio, jedan broj želi da diskutuje i narednih dana, a jedan dio želi da pokaže dosljednost u bojkotu. Treba izbjeći bilo kakav novi jaz ili provaliju među strankama opozicije. Moj prijedlog je bio da se nastavi, produbi akcija bojkota i nakon izbora”, kaže Tadić.

Ističe da su se okolnosti potpuno promijenile.

“Nadam se da svi učesnici u političkom životu Srbije koji žele promjene političkog sistema vide tu činjenicu. Građani su nakon pandemije i nakon bivanja u kući u jednom prisilnom i vrlo teškom stanju nezadovoljni, ima mnogo neobjašnjivih odluka koje je Krizni štab donosio, pogotovo za izlazak penzionera, da ne govorimo o tome da je vlast nipodaštavala opasnost od korona virusa izrugujući se na besmislen način nebitnosti tog virusa, šaljući ljude na put u inostranstvo, optužujući poslije ljude koji su došli iz inostranstva za širenje virusa”, rekao je.

Odluke su donošene mješano, kaže on.

“Donosila i struka i politika, a ono što je sigurno – u ovom trenutku politika donosi odluke. Vučić žuri da organizuje izbore, to je više nego očigledno, dovodeći u pitanje zdravlje stanovništva. To je zastrašujuća činjenica i onda svjedoči o karakteru njegove vlasti”, kaže Tadić.

“Najlošija odluka – nejedinstvo opozicije”

Mišljenja je da su izborni uslovi lošiji nego prije.

“Imali smo pandemijski proces u kome su ljudi na vlasti iskoristili ovu pandemiju za brutalnu funkcionersku političku kampanju. Imamo takav primjer u Poljskoj, ali je Poljska odložila izbore”, rekao je.

Prema njegovim riječima, “najlošija odluka je nejedinstvo opozicije”.

“Veoma je važno sačuvati jedinstvenu odluku. Ne kažem da ćemo nastupati, ne kažem da ćemo bojkotovati, ali ćemo bliže biti onoj političkoj opciji koja očuvava viši nivo jedinstva, odluku ću donijeti zajedno sa mojim saborcima iz SDS-a”, kaže on.

Demantovao je vijest koja se pojavila u tabloidima da će “biti nosilac liste DS-a”.

“To je tabloidna vijest koja ima za svrhu da dođe do još veće razgradnje u odnosima unutar opozicije. Neću biti nosilac liste DS-a na sljedećim izborima, ali sam za politiku ujedinjenja. To je jedina stranka, imajući u vidu i one koji su je napustili, koja u sebi kolektuje iskustvo pobjede i iskustvo poraza. Moja pretenzija apsolutno nije da vodim DS, da vodim listu DS-a, ja pretendujem da učestvujem u obaranju Vučića s vlasti”, kaže on.

“Uvjeren sam da ima razloga i za i protiv bojkota”

Govoreći o samim izborima, kaže da “bez kontrolora koji su obučeni, selektovani, koji neće pobjeći, ne možete da odbranite izborni rezultat”.

“Ja sam uvjeren da ima razloga i za bojkot i protiv bojkota. Nažalost sam prinuđen da budem bliži odluci jedinstva opozicije u ovom trenutku. Moja ideja je da produbimo bojkot nakon izbora, da se nastavi borba. Taj prijedlog ima svoje manjkavosti, ali još veću manjkavost ima što će jedan dio opozicije učestvovati na izborima, a drugi neće. Pokušavam da budem konstruktivan i jednoj i drugoj strani da pronađemo zajedničko rješenje. Vučić sa svojim političkim sistemom ne može biti oboren s vlasti ako imamo rigidnu poziciju, ako nemamo element iznenađenja, ne možemo da ga pobijedimo bez elementa jedinstva, bez udruživanja svih iskustava – i pobjeda i poraza“, kaže on.

Na pitanje da li društvo ide ka sukobu, Tadić je rekao da “mi jesmo u sukobu”.

“Mi smo prosto u sukobu, Vučić je kreirao takvo stanje u društvu, stanje neodrživih podjela. To je opasna situacija za svako društvo, ali je Vučić taj koji je odgovoran za stvaranje takve atmosfere”, kaže.

Ponovio je svoj prijedlog o formiranju “Liste za bojkot”.

“Ako ne možemo da se dogovorimo o bojkotu svi zajedno ili o zajedničkom nastupu, da razmislimo o tome, da idemo na “Listu za bojkot”, da nastavimo ideju bojkota”, kaže on. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad