Srbija uputila protestnu notu Sjevernoj Makedoniji zbog marke sa mapom NDH

Regija 09. maj 202017:02 > 17:05
Izvor: N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Sjeverne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje, kako se ističe u saopštenju MSP, evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da sesporna poštanska markaodmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Sjeverne Makedonije, saopštilo je MSP.

U protestnoj noti se navodi da MSP Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i dijelove Republike Srbije sve do Beograda, dijelove Crne Gore i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u cjelini na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona, poručuje se u protestnoj noti.

Dodaje se da se objavljivanje marke shvara kao neprijateljska provokacija usmjerena protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvreda za cijeli srpski narod, koji je u koncentracionim logorima NDH “stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svjetskog rata”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad