Vulin uvrijedio Pendarovaskog i građane Sjeverna Makedonije

Regija 16. maj. 202013:48 > 14:47
Podijeli:
Izvor: N1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je kazao "predsjednik Sjeverne Makedonije može slobodno da šuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da šuti, jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje". On je komentarisao izjavu iz Skoplja o razmjeni teritorija Beograda i Prištine. U Kabinetu predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovaskog je rečeno da stav Vulina "ne zaslužuje komentar".

Predsjednik Sjeverne Makedonije je izjavio prethodno da se protivi ideji razmjeni teritorije između Beograda i Prištine.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da će Srbija riješiti probleme na Kosovu i da predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog povodom toga “niti će neko pitati, niti će tražiti njegovo mišljenje”.

“Pendarovskog u Makedoniji malo ko pita za bilo šta, a još manje je bitno šta misli o pitanjima u susjednim državama. Predsjednik Sjeverne Makedonije može slobodno da šuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da šuti, jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

“Pendarovski vjeruje da riješenja koja mogu dovesti do promjene granica i razmjene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava“, rekla je za Gazetu Ekspress predstavnica njegovog kabineta Biljana Radeva, prenio je portal Kosovo online.

“Takav stav ne zaslužuje komentar”, rečeno je u Kabinetu Pendarovskog kablovskoj Televiziji 21, koja program emituje pretežno na albanskom.

Ta televizija je objavila i da je Vulin “nedoličnom izjavom” u reakciji na stav predsjednika Sjeverne Makedonije da se protivi ideji razmjeni teritorije između Beograda i Prištine “uvrijedio cijelu državu, a prije svega Pendarovskog”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad