Plakati sa likovima reality zvijezda zalijepljeni na Ministarstvo kulture Srbije

Regija 28. maj 202022:55 > 29. maj 2020 07:13
Izvor: N1

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti iz Srbije (UZUZ) saopštilo je u četvrtak uveče da su njegovi aktivisti u Beogradu na zgrade Vlade Srbije, Ministarstva kulture i REM-a nalijepili plakate "Ministarstvo za rijaliti programe" i "Savjet za ozoniranje".

Na tim plakatima su likovima “zvijezda” reality programa zamijenjena lica ličnosti iz srpske kulture. Udruženje je saopštilo da je time htjelo da pokaže “odnos koji prije svega Ministarstvo kulture, ali i Vlada, imaju prema kulturi, javnom interesu, ali i Ustavu i zakonu”.

“Takođe, REM (Regulatorno telo za elektronske medije) do sada nijednom nije adekvatno sankcionisao brojna kršenja zakona poput tuča, prebijanja, zlostavljanja žena i govora mržnje“, navelo je UZUZ. REM je, navodi se u saopštenju, “posebno bio blagonaklon prema zloupotrebama nacionalnih frekvencija kroz promovisanja nadrilekarstva i ozoniranja od strane vlasnika televizije PINK, ne odlučujući o više prijava koje smo podnosili”.

Udruženje je podsjetilo da je više od 107.000 građana Srbije potpisalo peticiju kojom traže ograničavanje reality TV-programa i da su, u okviru kampanje Udruženja “U ime kulture”, 42.852 građanina zvanično predložila donošenje zakona o ograničavanju emitovanja reality programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad