Srbija: Kako izgleda testiranje na antitijela – bez posebne pripreme

Regija 04. jun. 202010:30 > 13:18
Podijeli:
Izvor: N1

U Srbiji je počelo testiranje na antitijela na korona virus, a testiranje može da se obavi u u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika željeznice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Testiranje može da pokaže da li je neko u sebi imao koronu, odnosno da li je organizam reagovao na prisustvo virusa. za testiranje ne treba posebna priprema i ne razlikuje se od običnog vađenja krvi, košta 1200 dinara i brzo je i jednostavno.

“Svi zainteresovani građani mogu da zakažu testiranje putem mejla [email protected], važno je da ostave lične podatke, kontakt telefon kako bismo na vreme zakazali i dobili termin. Testiranje je jednostavno, prilikom dolaska popuni se epidemiološki upitnik i eventualni simptomi bolesti koji bi mogli ukazati na preležanu infekciju. Za uzorkovanje krvi potrebna je mala količina i ta procedura kratko traje, testiranje je moguće iz pune krvi i iz seruma, a sama analiza je jednostavna. Rezultat već posle 15 minuta može da se iščita, ali predstoji tehničlki unos i izdavanje rezultata u okviru nekoliko sati nakon obavljanja. Građani se izjasne da li žele lično da preuzmu rezultat ili da im se šalje mejlom”, objasnila je epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

Maris kaže da je poudanost tih testova 87,3 odsto.

“U slučaju da se otkrije da neko ima IGM antitela reč je o akutnoj infekciji i ta osoba se upućuje na uzorkovanje PCR analizom, u odnosu na taj nalaz donosi se konačan nalaz da li osoba ima aktivnu infekcju. Ako ima IGG antitela to nam govori da je ta osoba došla u kontakt sa novim koronavirusom. To dodatno testiranje je besplatno i ako mi otkrijemo ovde ćemo testirati tu osobu”, navela je.

Kaže i da je radno vrijeme laboratorije od 7.30 do 11, kao i da je u prva dva dana testirano 25 osoba.

Maris ističe i da je epidemiološka situacija stabilna i mirnija, da se i dalje otkrivaju pojedinačni slučajevi, ali da su to uglavnom kontakti sa pozitivnim osobama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad