Vučić s robotom Emom: Vještačka inteligencija put u budućnost

Regija 15. jun 202011:34 > 11:38
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Centar za robotiku i vještačku inteligenciju u obrazovanje (CRVIO) i izjavio da je Srbija razumjela da su digitalno obrazovanje i vještačka inteligencija put u budućnost.

On je rekao da mu je tokom obilaska sve izgledalo nestvarno i najavio izgradnju istih centara u Novom Sadu i Trsteniku.

“Želimo da idemo u korak sa novim tehnologijama”, poručio je Vučić i dodao da nova tehnologija odlično utiče na obrazovni proces i da će u Centru na obuku doći 4.000 ljudi.

On je rekao da Srbija ima oko 800 miliona eura suficita od izvoza softvera.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da su vueštačka inteligencija i digitalno obrazovanje pokretačka snaga cijelog svijeta.

Ona je rekla da Kina i Srbija sve više sarađuju u tim oblastima i da se nada da će inovacije postati nova rastuća tačka saradnje.

Tokom obilaska predstavljen je humanoidni robot Ema koji može da komunicira. Robot je napravila kineska kompanija “Netdragon”, koja je pružila tehničku podršku Centru.

Predstavljena je i 3D virtuelna laboratorija, kao i razni softveri iz različitih oblasti nauke.

Predsjednik je Emu pitao zašto je došla u Srbiju, a ona je rekla da je Srbija bogata zemlja tradicijom i da je došla da unaprijedi obrazovanje u Srbiji modernom tehnologijom iz Kine.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić rekao je da je cilj da se obrazovanje unaprijedi, da bude zanimljivije učenicima i da svaka aktivnost učenika bude vrednovana.

“Ovo će pomoći i učenicima i roditeljima da školu zavole, a da znanja koja dobiju budu funkcionalna”, rekao je dekan tokom obilaska i dodao da će ta tehnologija omogućiti veću interakciju učenika i nastavnika.

On je istakao da će to biti centar za istraživanje i razvoj i da ne želi da nastavnik kod učenika razvija vrijednosti.

Predstavnik kineskog tima koji je radio na stvaranju Centra rekao je da su Srbi i Kinezi braća i da je čast da sarađuje sa timom iz Srbije i da se nada da će i u budućnosti doprinositi obrazovanju.

Sa Vučićem u posjeti su bili i ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović i ministar prosvjete Mladen Šarčević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad