Lajčak: EU želi konačni dogovori između Beograda i Prištine

Regija 16. jun. 202015:52 > 21:42
Podijeli:
Izvor: AFP/Kenzo Tribouillard

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem da je Evropska unija posvećena tome da se što prije nastavi dijalog Prištine i Beograda. Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da EU želi da se postigne konačni dogovor između Beograda i Prištine. Poslije sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem on je rekao da put Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom.

“Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i riješiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje Evropske unije, završi sporazumom koji normalizuje odnose dvije države”, rekao je Lajčak.

On je dodao da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Priština Beograd.

“Uvijek smo bili bliski Sjedinjenim Državama i sve što je do sada postignuto postignuto je samo zahvaljujući ovoj saradnji. Ta saradnja će se nastaviti”, rekao je on.

Kazao je da ne zna da li će biti u Vašingtonu 27. juna, ali ono što zna je da EU i SAD rade blisko i da očekuju blisku saradnju u dijalogu Beograda i Prištine.

Poslije sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem on je rekao da put Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom.

“Želim da Kosovo slijedi taj put i takvo nešto može učiniti samo EU”, rekao je Lajčak posle sastanka sa premijerom Hotijem. Kazao je da je kosovskog premijera informisao o planovima za nastavak dijaloga i o očekivanjima i konkretnim koracima.

Prema njegovim riječima, dijalog pod okriljem EU dao je stvarne rezultate, a da je Evropska unija spremna da pomogne budućnosti Kosova.

Specijalni predstavnik EU je najavio da će posjetiti i Beograd, gdje će se sastati sa političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku dijaloga.

Hoti: Lajčak ima ubrzanu agendu, imamo platformu za dijalog  

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je poslije sastanka sa predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je sporazum između Kosova i Srbije važan za stabilnost regiona i EU.

“Prenio sam naš pristup procesu dijaloga kojim se konačno zatvaraju otvorena pitanja koja imamo sa susjednom državom. Sporazum je veoma važan i za Kosovo i Srbiju i za region, kao i za potpunu stabilnost EU”, rekao je Hoti.

On je dodao da je zadovoljan i ohrabren porukama Lajčaka o njegovoj posvećenosti procesu u ime 27 zemalja EU.

“Pripremljeni smo i imamo platformu. Lajčak ima užurbanu agendu ovih dana i očekujem da ćemo se na kraju njegove posjete ponovo sastati, kako bismo razgovarali o tehničkim pitanjima”, kazao je Hoti.

Tači: Vizna liberalizacija i obostrano priznanje  

Naš stav je da u procesu dijaloga treba omogućiti viznu liberalizacija za građane Kosova i da pregovori treba da se okončaju obostarnim priznanjem, izjavio je kosovski predsjednik Hašim Tači, poslije razgovora sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

“Kosovo ima budućnost i alternativu da bude dio evropske porodice, a razgovarali smo o obavezama koje će Lajčak imati po pitanju pregovora. Svaki pokušaj koji vodi potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao”, rekao je Tači.

Za razliku od ranijih pojavljivanja pred medijima, Tači ovog puta nije odgovorio ko će predstavljati Prištinu u dijalogu sa Beogradom. Podvukao je da je za Prištinu suštinsko da SAD i EU dijele koordinaciju kao strateški partneri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad