Predstava islamofobnog autora će se izvesti u Dubrovniku

Regija 27. maj 201517:04 > 19:51
Podijeli:
Izvor: Tonci Plazibat / CROPIX

Predstava "Elementarne čestice", koja je prije dvije sedmice proglašena sigurnosnim rizikom i skinuta s programa 66. dubrovačkih ljetnih igara, ipak će biti premijerno izvedena 21. jula na plaži u Kuparima u blizini Dubrovnika, odlučeno je u srijedu na sjednici Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u Ministarstvu kulture.

Nakon trosatne sjednice, Ministarstvo kulture oglasilo se na internetskim stranicama saopćenjem u kojemu stoji kako je potvrđen program Dubrovačkih ljetnih igara utvrđen 17. marta ove godine.

“Na sjednici Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, održanoj 27. maja 2015. u Ministarstvu kulture, većinom glasova potvrđen je program 66. dubrovačkih ljetnih igara utvrđen na sjednici 17. marta ove godine”, ističe se u saopćenju Ministarstva kulture i dodaje da će to ministarstvo i grad Dubrovnik preuzeti novonastali manjak u financijskome planu uzrokovan povlačenjem Dubrovačko–neretvanske županije kao sufinancijera ovogodišnjeg programa.

Glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak potvrdila je u telefonskoj izjavi da će se “Elementarne čestice” izvesti prema programu te je istaknula kako se na sjednici Festivalskog vijeća nije raspravljalo o troškovima osiguranja predstave.

“Na sjednici se raspravljalo o programu, a o sigurnosnim aspektima će se raspravljati na sljedećoj sjednici Festivalskog vijeća, kada bude gotov i precizan troškovnik”, rekla je Petrinjak, dodajući da će Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik osigurati oko 650 hiljada kuna, novac koji je uskratila Dubrovačko-neretvanska županija.

Predstava “Elementarne čestice” skinuta je s programa Dubrovačkih ljetnih igara nakon što je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić od Vlade zatražio sigurnosnu procjenu u slučaju njezina izvođenja. Naime, predstava u režiji Ivice Buljana rađena je prema tekstu francuskog pisca Michela Houellebecqa koji je u svojim istupima često kritizirao islam kao religiju i muslimane. Dobroslavić je zbog toga i na prvoj sjednici Festivalskog vijeća uskratio potporu programu Dubrovačkih ljetnih igara te je zatražio sigurnosnu procjenu čiji su rezultati prije dvije sedmice pokazali kako “izvođenje te predstave zaista predstavlja rizik”.

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara odlučila je tada skinuti predstavu s programa, a župan Nikola Dobroslavić tom je prilikom istaknuo kako je riječ o autoru čija stajališta o islamu mogu biti uvredljiva za Dubrovčane i njihove goste.

“Upozorili su nas da je taj autor kontraverzan i da ima zaista uvredljive komentare o islamu kao religiji. Zbog toga nismo htjeli prihvatiti ni financirati program koji može vrijeđati naše sugrađane”, rekao je tada Dobroslavić. Istaknuo je da su ih ipak preglasali na Upravnom vijeću u martu te kako je od Vlade zatražio, a izvijestio je i Ured predsjednice, da se procijeni je li zaista riječ o takvom autoru i takvim djelima koja mogu uvrijediti ljude i “predstavljati sigurnosni rizik”.

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara rasplet u srijedu nije htjela komentirati, nego je poručila da je za sve mjerodavno Ministarstvo kulture.