Duško Marković: Adria tour ugrozio zdravlje stanovnika

Regija 24. jun 202015:56 > 15:59
Podijeli:
Izvor: AFP/Armend Nimani

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je teniski turnir Adria tour primjer neodgovornog odnosa po zdravlje stanovnika.

Marković je danas u Skupštini Crne Gore odgovarao na pitanja poslanika. On je kazao da se Vlada nije protivila da se u Crnoj Gori održi turnir, koji je organizovao Novak Đoković, ali da je insistirala na posebnim pravilima.

“Dozvolili smo, ali po pravilima Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti. Nijesmo htjeli popustiti niti pod pritiskom zvučnih imena u sportu kojima odajemo poštovanje i divimo se, ali niti velikim finansijskim korporacijama koje su stajale iza turnira i njihovih finansijskih interesa. Tada smo rekli da je zdravlje stanovnika na prvom mjestu i danas smo ponosni na tu odluku”, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića.

Marković je istakao da je ponovno širenje koronavirusa opet stavilo pred ispit crnogorske institucije i pozivao građane da doprinesu u prevazilaženju krize, očuvanju zdravlja i života. On je upozorio da po pitanju pandemije postoje brojna pitanja na koja naučna i stručna javnost još uvijek nema odgovor.

“Danas mi ne znamo do kada će epidemija trajati, kakav će biti njen intenzitet i dalje posljedice, hoće li se virus ponavljati i u kojem obliku, da li ćemo imati vakcinu”, rekao je Marković.

Crnogorski premijer je istakao da razumije brojne teškoće i životne probleme sa kojima su se građani suočavali tokom epidemije. Upozorio je da su se novi slučajevi koronavirusa pojavili zbog neodgovornog odnosa pojedinaca koji su, kako tvrdi, direktno izigrali mjere i preporuke Vlade i Ministarstva zdravlja. On je upozorio da je će sa nepoštovanjem mjera prevencije vrlo vjerovatno doći do novog masovnijeg obolijevanja čak i prije jeseni.

“Klaster iz Budve sa 11 oboljelih, direktno je povezan sa prisustvom na fudbalskoj utakmici u Beogradu, ali i tri dodatna slučaja koja nijesu rezultirala sekundarnim obolijevanjem. Dok se čak 31 slučaj u rožajskom klasteru sa širenjem u Baru, Ulcinju i Beranana povezuju sa nedozvoljenim prekograničnim kretanjem u opštini Tutin u Srbiji. Ukupno 42 od 59 slučajeva ili 76 odsto. Epidemiološko istraživanje je u toku za 12 novih slučajeva sa sličnim indicijama unosa”, rekao je Marković.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad