Plenković: Očekujemo povećanje broja novooboljelih od koronavirusa

Regija 25. jun 202011:07 > 11:12
Podijeli:
Izvor: N1

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković poručio je kako se očekuje povećanje broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, javlja Anadolija.

“Nakon uspješne borbe u prvom valu, konstantiramo da je proteklih dana virus ponovno tu”, rekao je hrvatski premijer.

Ustvrdio je kako se broj zaraženih povećao većinom zbog ulaska hrvatskih državljana u Hrvatsku iz susjednih zemalja. Dodao je kako je potrebno pojačati mjere opreza, iako se virus u ljetnim mjesecima, uglavnom zbog boravka na otvorenom prostoru, širi nešto sporije.

Poručio je kako se vladajuća većina odlučila za izbore u ljetnim mjesecima, 5. srpnja, upravo zbog toga što se respiratorni koronavirus tijekom ljetnih mjeseci širi sporije. Istaknuo je kako brojni strani epidemiolozi predviđaju povratak virusa u intenzivnijem obliku najesen.

“Naš suživot s virusom se nastavlja i to je činjenica na koju se svi moramo prilagoditi”, poručio je Plenković.

“Moramo zaključiti da je od 117 slučajeva, svega 18 hospitalizirano, nema ni jednog bolesnika u kritičnom stanju, nitko nije na respiratoru, što je bitno drugačije od početka ove epidemije”, istaknuo je.

Naglasio je kako je sačuvano 600.000 radnih mjesta te 103.000 poduzeća zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade te kako je isti broj zaposlenih kao i prije krize, ali nešto veći broj nezaposlenih.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je kako je detektirano 2.388 zaraženih u Hrvatskoj do sada, 2.145 oporavljenih te 136 aktivnih slučajeva koronavirusa.

“Danas očekujemo povećani broj novooboljelih s obzirom na to da su gotovi dodatni testovi za bolnicu ‘Sv. Ivan’ u Zagrebu te za grad Đakovo”, kazao je Dulibić.

Izvijestio je kako je import novooboljelih u Hrvatsku ostvaren uglavnom iz BiH i Srbije.

Ocijenio je da je u Zadru situacija stavljena pod kontrolu, nakon što je uoči finala teniskog turnira otkriven jedan novooboljeli.

Virus je ponovno ušao u zdravstveni sustav, u Psihijatrijsku bolnicu “Sv. Ivan” u Jankomiru gdje je otkriveno 15 pozitivnih slučajeva bolesnika i četiri zaposlenika, kazao je.

Šef Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ocijenio je kako Hrvatska ulazi u fazu suživota s virusom.

Naglasio je kako je od ponoći na snazi novi režim na graničnim prijelazima te mjera korištenja maski za lice u javnom prijevozu.

Mjere neće trajati dugo kao u prvoj fazi, ocijenio je Božinović.

Koronavirus se u Hrvatskoj pojavio u ožujku, postupno su ojačane epidemiološke mjere koja su potom, nakon smanjenja broja zaraženih, u tri navrata, počevši s 27. travnjem, popuštane. Od 23. svibnja do 16. lipnja, Hrvatska je zabilježila svega 12 novooboljelih, što je u to vrijeme bio drugi najbolji rezultat u Europi. Hrvatska se, zbog povoljne epidemiološke slike, najprije otvorila za turiste iz deset europskih zemalja koje su imale povoljnu epidemiološku sliku.

Trenutno oko 200.000 turista boravi u Hrvatskoj, istaknuo je hrvatski premijer Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad