United Media: Hitno otkriti odgovorne za napad na novinare u Beogradu

Regija 10. jul. 202012:24 > 19:54
Podijeli:
Izvor: Privatna arhiva

Kompanija United Media zahtijeva od nadležnih državnih organa Srbije da hitno pronađu i procesuiraju osobe koje su sinoć napale novinara portala nova.rs Vojislava Milovančevića i razbili mu glavu dok je izvještavao sa protesta u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, portal nova.rs, koji posluje u okviru kompanije, dostaviće policiji sve video materijale nastale u vrijeme kada je Vojislav Milovančević napadnut kod Skupštine Srbije radi lakše identifikacije huligana koji su pokušali da ga spriječe da radi svoj posao.

“Pratio sam i snimao šta se dešava na inače mirnom protestu. Video sam neko komešanje u parku kod Skupštine, tada mi je prišla grupa momaka sa kapuljačama. Jedan od njih se, kada je video da snimam, zaleteo ka meni i pitao ‘šta snimaš’. Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta i treću put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi je glavu”, naveo je Vojislav Milovančević nakon što mu je u Urgentnom centru ukazana medicinska pomoć.

United Media je saopštila da je “nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao a u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno je važno da ih policija zaštiti od nasilnika”. Ipak, zabrinjava to što smo prethodnih dana svjedočili i situacijiama da su se pojedini pripadnici policije našli u ulozi onih koji tuku i vrijeđaju novinare na terenu, uprkos jasnim novinarskim legitimacijama koje su imali, dodaje se.

Policija je preksinoć fizički napala Marka Radonjića sa portala nova.rs i prijetila mu privođenjem, iako je rekao da je novinar o čemu postoji jasan video zapis. Iste večeri policija je pretukla i novinara Bete Žikicu Stevanovića nakon što im je pokazao novinarsku legitimaciju. Novinarka portala nova.rs Milica Božinović je od policajca zadobila udarce pendrekom, pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, Nataši Latković su pripadnici policije bacili na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je pokazala, dok su ekipama N1 televizije više puta pokušali da zabrane snimanje.

“Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje su jedini način da građani budu obaviješteni a napadi na novinare i nesankcionisanje huligana koji su u tome učestvovali posebno su opasni i šalju lošu poruku da država ne reaguje i da novinare nema ko da zaštiti”, navodi se u saopštenju.

“O ovim napadima na novinare naših televizija i portala, United Media će obavestiti sve međunarodne organizacije i aktere koji se bave medijskim slobodama i bilježe situaciju u Srbiji. U prethodnom periodu su mnoga ugrožavanja rada novinara ostala nekažnjena, te je Srbija ove godine zabilježila pad na listi slobode medija. Zato još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare”, saopštila je United Media.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad