Prvi put više od 100 novozaraženih u jednom danu u Crnoj Gori

Regija 19. jul 202023:08 > 20. jul 2020 07:09
Podijeli:
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP

Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u nedjelju rekordnih 116 novozaraženih osoba korona virusom, čime je broj inficiranih u toj zemlji u drugom valu epidemije dostigao 1.771, gotovo šest puta više nego u prvom kada je zaraženih bilo 324.

Statistički gledano u Crnoj Gori je 281 osoba zaražena korona virusom na 100 tisuća stanovnika, što je značajno više od ostalih zemalja regije.

Broj preminulih u drugom valu epidemije, koji je počeo sredinom lipnja, iznosi 23 i više nego dvostruko je veći u odnosu na prvi val kada je od korona virusa od ožujka do sredine svibnja preminulo 9 osoba. Podsjećamo da se Crna Gora krajem maja proglasila ‘corona free’ zemljom.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti naredilo je da je od ponoći obvezno nošenje maski za sve starije od sedam godina na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori i na Cetinju.

Ista mjera prije dva dana uvedena je za Podgoricu, glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

U pet općina na sjeveru zemlje, Bijelom Polu, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Rožajama, prije dva tjedna proglašena je epidemija i tamo su na snazi još rigoroznije mjere koje previđaju zabranu rada ugostiteljskim objektima, zabranu okupljanja više od dvije osobe, te zabranu napuštanja kuća i stanova nakon 19 sati.

U većini epidemioloških mjera izuzete su općine na crnogorskoj obali, gdje se jedino ograničenje odnosi na rad ugostiteljskih objekata koje goste mogu služiti do ponoći te je zabranjen rad disko klubova i noćnih klubova.

Epidemiolozi crnogorskog Instituta za javno zdravlje navode kao veći problem u kontroli epidemije činjenicu da zaraženi kriju svoje kontakte, kako bi ih navodno zaštitili, čime omogućavaju onima koji nemaju simptoma da šire virus.

“Skrivanje osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu, može samo napraviti još veći problem. Naime, ljudi ne žele prijaviti svoje kontakte misleći da ih na taj način štite, što nije točno. Na taj način šteti se kontaktima jer se može dogoditi da osobe nemaju simptome ali da nose infekciju i da zaraze druge“, priopćio je za RTCG epidemiolog Igor Galić.

Crna Gora je 1. lipnja, nakon što je proglasila kraj epidemije na svom teritoriju, otvorila granice za zemlje koje su imale manje od 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, da bi se već sredinom šestog mjeseca korona virus ponovo pojavio u Crnoj Gori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad