"Vučić bio dečko koji obećava, stranci mu poručili da ima još malo vremena"

Regija 20. jul 202007:43 > 07:44
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundzić

U vrijeme potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine Aleksandar Vučić je bio „dečko koji obećava“, a danas je „dečko koji ne izvršava“, izjavio je u intervjuu FoNetu predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i dodao da predsjednik Srbije „još nije otpisan kao Boris Tadić, ali je u sličnoj poziciji i ima još neko vrijeme“.

Na pitanje da li se i u kojoj mjeri stav Evropske unije prema predsjedniku Srbije razlikuje u odnosu na 2013. godinu kada je potpisan Briselski sporazum, on je u serijalu razgovora Kvaka 23 odgovorio da se sada postavlja pitanje „povjerenja i kredibiliteta“.

Janjić je rekao da su „sumnje počele, iako još nije odlučeno da je to „brod sa koga treba pobjeći“.

Primijetio je da „oni koji su najviše investirali u Vučića“, poput njemačkih narodnjaka, Britanaca i Amerikanaca, već sada aktiviraju svoje mehanizme „stavljanja do znanja da mora stvari da mijenja ili će oni mijenjati njega“.

Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, on je ipak primijetio pozitivnu promjenu u odnosu na prethodne susrete te vrste, jer ona sada uključuje „osnovne informacije“ sa sastanka, a isključuje „emocije i smatranja o pitanjima neke daleke budućnosti“.

On procijenjuje da su „možda nešto u međuvremenu naučili od Richarda Grenella”, a to je da pokušaju sa „win-win“ pozicijom, umjesto sa pričama „mora nešto da se izgubi, da bi onaj dobio i obrnuto“.

Govoreći o temama koje su otvorene u Briselu, Janjić je konstatovao da one „ne mogu da se riješe ako nema političkog dogovora, ali da, prije svega, ne mogu da se riješe ako pregovarači nemaju viziju“.

On obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine vidi kao „drugi talas, a ne novi pik, prvog talasa“, mada napominje da „nije riječ o dva različita procesa, već o kontinuitetu“. Janjić ocjenjuje da će situacija biti jasnija poslije formiranja nove Vlade Srbije.

“I Amerika i Rusija prisutne u dijalogu”

Upitan da li će se stvari oko Kosova rješavati mimo Beograda ukoliko Srbija ne prihvati pravno obavezujući sporazum ili ne dopusti članstvo Kosova u UN-u, Janjić je odgovorio da će „pravno obavezujući sporazum, šta god to značilo, biti na kraju prihvaćen“. On smatra da će pravna obaveznost tog sporazuma značiti „mijenjanje unutrašnjih regulativa“.

Kako je poručio, „ako Srbija želi da napreduje, ne bi trebalo da radi ono što je Vučić radio od 2016. godine sa idejom razmjene teritorija, kojom je zapravo ohrabrio stav o priznanju“, a istovremeno „bodrio snagu argumenata Njemačke o modelu dvije Njemačke“.

„Moja briga je sada da se njemačka politička scena ne okrene protiv nas“, upozorio je Janjić, argumentujući to strahovanjem „da Vučićevi lobisti i dalje pričaju o podjelama“.

Prema njegovom mišljenju, vlast u Srbiji trebalo bi da stavi do znanja „da je riječ o dugom procesu, ali da problemi mogu brzo da se rješavaju kroz priznanje realnosti Kosova, odustajanje od terminoligije tzv. država ili Priština“ i prihvatanje činjenice da je riječ o “Republici Kosovo”.

Kako je razjasnio, u nju ne šaljemo ambasadora, ali sa njom normalizujemo odnose u dva koraka, s tim što je drugi korak potpuno priznanje, koje bi trebalo ostaviti za budućnost, dok bi u međuvremenu skinuli sa vrata sve ostale međusobne probleme.

Uprkos otkazivanju sastanka u Vašingtonu, Janjić tvrdi da je Amerika veoma prisutna, što se vidi i na osnovu susreta (specijalnog izaslanika EU za dijalog) Miroslava Lajčaka sa (specijalnim predstavnikom State Departmenta za Zapadni Balkan) Matthewom Palmerom uoči skupa u Briselu.

On je podsjetio da su i Rusi prisutni i obaviješteni, jer je Lajčak posjetio i Moskvu, ali je visokom evropskom predstavniku za spoljnu politiku i glavnom pregovaraču EU zamjerio što se „svima udvaraju“.

Oni dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo i „trebalo bi da se drže Rezolucije iz 2011. i da Rezoluciju 1244 ostave po strani“, rekao je Janjić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad