Protest u Novom Pazaru, okupljeni tražili istinu o broju umrlih od korone

Regija 25. jul. 202012:49 > 15:17
Podijeli:
Izvor: Printscreen

Pištaljkama i transparentima grupa građana Novog Pazara zatražila je punu istinu o broju umrlih i inficiranih korona virusom u Sandžaku, smjenu Kriznog štaba, smjenu koordinatora bolnice Mirsada Đerleka i istragu o trošenju i korištenju brojnih donacija iz zemlje i inostranstva.

Pedesetak okupljenih nosili su transparente na kojima je pisalo “Odgovorni pred zakon”, “Spisak donacija”, “Zašto hvala Vučiću”, “Hvala dijaspori”.

VEZANE VIJESTI

Oni su sve vrijeme pozivali Đerleka da “izađe pred narod i objasni svoje postupke” i skandirali protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jedan od učesnika Aladin Paučinac je u obraćanju medijima ocijenio da je Sandžak svojim donacijama spasila dijaspora, a ne Vučić (predsjednik Srbije), kako to želi da predstavi koordinator Đerlek.

On je ocijenio i da su svi bošnjački političari izdali svoj narod, “krijući se sve vrijeme krize, a pojaviće se kada sve prođe”.

Paučinac je pojasnio da je današnji protest nastao kao rezultat nezadovoljstva građana, a da su tu oni koje vlast nije mogla da ucijeni ili zaplaši.

“Ukoliko ne dobijemo tražene odgovore, protestovat ćemo ovdje svakog dana, i bit će nas sve više”, rekao je Paučinac.

Tokom protesta nije bilo incidenata, a u blizini je bilo vidljive pojačano prisustvo policije.

Krizni štab: U bolnici u Novom Pazaru preminule ukupno 154 osobe

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su ukupno 154 osobe, od kojih je 100 preminulo od posljedica COVID-19, dok kod 54 pacijetna ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je danas tamošnji Štab za vanredne situacije.

Podatke je dostavila ta zdravstvena ustanova, koja je proglašena za regionalni kovid centar, po nalogu Štaba jer se u javnosti danima špekuliše o broju umrlih, a građani optužuju vlast da prikriva prave informacije.

Najviše preminulih je iz Novog Pazara, njih 134, od kojih je 81 preminulo nakon zaražavanja korona virusom.

Iz Sjenice je 13 umrlih, od kojih 12 od COVID-19, dok je kod svih sedam žrtava iz Tutina ta bolest bila direktni uzrok smrti.

U ove podatke nisu ubrojani žitelji Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su umrli u drugih zdravstvenim ustanovama, kući ili im prije smrti nije potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad