Ryan Barry: Srbija da promjeni stav prema muslimanskoj manjini Ujgurima

Regija 27. jul 202016:00 > 16:01
Podijeli:
Izvor: N1

Veze Srbije sa Kinom se sigurno produbljuju i Evropsku uniju (EU) bi to sigurno trebalo da brine, izjavio je u ponedeljak Ryan Barry iz Svjetskog kongresa Ujgura. On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocijenio da se Vlada Srbije ne drži evropskih vrijednosti i pozvao EU da izvrši pritisak na Srbiju da promijeni svoje stavove o Ujgurima, ukoliko želi da se pridruži tom bloku.

On je na taj način prokomentarisao stav Srbije prema pravima muslimanske manjine Ujguri u kineskoj pokrajini Sinđijang (Xinjiang).

Pročitajte još

Zvanični Beograd je početkom jula podržao deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Sinđijang (Xinjiang) definiše kao “borba protiv terorizma i ekstremizma”.

Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i svijeta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a prije svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim “kampovima za političko prevaspitavanje”.

Ryan Barry je podsjetio i da je Srbija nedavno kupila kamere za prepoznavanje lica od Kine; tehnologiju koju Kina koristi i u slučaju kršenja ljudskih prava.

“Tokom pandemije, Srbija je također brzo osudila i pokušala da podijeli EU, uzvisivši Kinu. Srbija i Bjelorusija su također jedine evropske zemlje koje su podržale Kinu u kampovima i srodnim pitanjima u UN”, rekao je Barry u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da se Vlada Srbije ne drži evropskih vrijednosti i da bi vjerovatno djelovala kao “sila koja razdvaja, sprečavajući akcije EU zbog kršenja ljudskih prava u Kini”.

“EU mora biti svjesna toga i pritiskati Srbiju da promijeni svoje stavove”, zaključio je Barry.

Svjetski kongres Ujgura je međunarodna ujgurska organizacija koja predstavlja tu zajednicu u svijetu. Predsjednik Kongresa sa sjedištem u Minhenu je Dolkun Isa, koji se nalazi u izbjeglištvu u Njemačkoj. Isa i njegovi saradnici lobiraju kod vlada u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi u cilju dobijanja podrške.

U svojoj reakciji koju je RSE objavio 24. jula, EU je navela da očekuje da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i bezbjednosne politike sa politikom tog bloka.

“EU je više puta oštro kritikovala situaciju u Sinđijangu. Ostajemo ozbiljno zabrinuti zbog postojanja velike mreže kampova za političko prevaspitavanje, širokog nadzora i sistemskog ograničavanja slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja Ujgura i drugih manjina u Sinđijangu, kao i zbog izvještaja o prinudnom radu”, navedeno je za RSE iz pres službe EU.

Funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i član poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije, Veroljub Arsić, rekao je za RSE da Srbija prema Kini “vodi kontinuiranu politiku, poštujući njen teritorijalni integritet, a unutrašnje stvari Kina treba da rješava bez pritiska međunarodne zajednice”.

On je dodao i da je Srbija samostalna, suverena država, koja, kako je rekao, vodi samostalnu u politiku u skladu sa svojim interesima, poštujući međunarodno pravo.

Na pitanje o neskladu sa spoljnom politikom EU, rekao je da o tome može da se priča “kada Srbija bude učestvovala u odlučivanju Evropske unije”.

Deklaraciju koju je Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi 1. jula uputila misija Bjelorusije, podržali su, sem Srbije, i Rusija, Saudijska Arabija, Sjeverna Koreja, Iran, Pakistan, Kuba, Sirija, Jemen, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Palestina, Sudan, Venecuela i još tridesetak zemalja Afrike i Azije.

U dokumentu se, pored ostalog, navodi da je Kina “reagujući na prijetnje terorizmom, separatizmom i ekstremizmom, koji su nanijeli ogromnu štetu svim etničkim grupama u Sinđijangu, preduzela niz mjera u skladu sa zakonom radi zaštite njihovih ljudskih prava”.

U dokumentu se poziva na suzdržavanje od “neosnovanih optužbi protiv Kine zasnovanih na dezinformacijama”, i dodaje da se potpisnici “odlučno protive praksi politizacije pitanja ljudskih prava i dvostrukih standarda”.

Podršku Srbije Kini prethodno je i lično prenio šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić kada je u februaru bio u Pekingu.

Ujguri su, zajedno sa ostalim muslimanskim manjinama, poput Kazahstanaca ili Kirgistanaca, postali meta kineskih vlasti za odvođenje u “kampove za prevaspitavanje”, jer se smatra da njihova religija predstavlja prijetnju za kinesku državu i komunizam.

Pitanje kampova u Sinđijangu pokrenuto je u Ujedinjenim nacijama (UN) avgusta 2018. godine. Komitet UN za eliminaciju rasne diskriminacije prenio je saznanja da je blizu milion Ujgura pritvoreno u “tajnim kampovima za političku indoktrinaciju”.

Više tajnih dokumenata kineske vlade koji su dospjeli u javnost, te izvještaja međunarodnih organizacija i svjedočenja, otkrili su represivno djelovanje kineskih vlasti unutar kampova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad