Veljko Marić izručen Hrvatskoj, stigao u Remetinec

Regija 02. jun 201515:01 > 20:16
Izvor: Cropix/Goran Mehkek

Veljko Marić stigao je u Hrvatsku, potvrdio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Prizivni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojem se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj.

U Remetinec je stigao nešto iza 19:30 sati.

Cropix/Goran Mehkek

Odvjetnik Veljka Marića Đorđe Dozet za N1 je potvrdio da je prije sedam, osam dana stiglo rješenje iz Beograda. “Izručenje se očekuje ovih dana, nakon što se dogovore tehnički detalji između dvije države. Veljko je presretan nakon što je saznao tu vijest”, rekao je prijepodne za N1.

Podsjetimo, srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji hrvatskog branitelja Veljka Marića koštao je zatvora. Već je godinama u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, osuđen za ratni zločin koji se navodno dogodio u Hrvatskoj. Marić je, kao svojedobno i Tihomir Purda, uhapšen 2010. u Srbiji i ne znajući da je na tjeralici srpskih vlasti.

Hrvatska vlada dosad je u nekoliko navrata intervenisala, ali bez uspjeha. Od 2012. godine ministar pravosuđa Orsat Miljenić je Srbiji uputio nekoliko službenih zahtjeva da se Hrvatskoj ustupi kazneni postupak protiv hrvatskog branitelja te da izdržava kaznu u Hrvatskoj. Ili je odbijen ili nije dobio odgovor.