Ugljanin: Bošnjačke stranke neće zajedno, samostalno bez dovoljno letitimiteta

Regija 12. avg 202016:27 > 17:04
Podijeli:
Sulejman Ugljanin
Izvor: Sulejman Ugljanin (N1)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, rekao je da još nema odgovora bošnjačkih partija na prijedlog sporazuma o zajedničkom djelovanju. "Očito da nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno, a nijedna bošnjačka stranka u Sandžaku nema samostalno dovoljan legitimitet, kao ni političku snagu da samostalno učini bilo šta dobro za građane ove regije", rekao je Ugljanin.

Zato, “ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, već samostalno troše dobijene glasove građana Sandžaka, kao najveći mogući politički vredan kapital, one direktno rade na štetu birača koji su im dali poverenje”, ocijenio je Ugljanin, dodajući da su prethodnih dana o tome razgovarali sa predstavnicima svih partija koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku.

Naveo je da bošnjačke stranke imaju 70 odsto glasova građana Sandžaka na izborima, te snose i najveću odgovornost za loše stanje u tom regionu.

Na pitanje Radija Sto plus o sastanku s predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP), Ugljanin je ponovio da ni od njih nisu dobili “nijedno pisano slovo”.

“Kad dobijemo od njih ili bilo koje druge stranke odgovor, razmotrićemo ga na organima stranke”, rekao je Ugljanin.

SPP je ranije saopštila da je na sastanku predstavila principe za sporazum bošnjačkih stranaka o zajedničkom djelovanju: rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rješavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

Mehanizmi koje je predložila su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, podjela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tijela za rješavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

SPP je ranije navela da očekuje hitan odgovor SDA Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama, kako bi se nastavili razgovori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad