Srbija razmatra uvođenje nove mjere za strance

Regija 13. avg 202009:48 > 09:53
Podijeli:
Izvor: Tanjug / AP, Wilfredo Lee

Srbija će razmotriti uvođenje obaveznog "PCR" testa umjesto karantina za strance koji ulaze u našu zemlju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio da će ta odluka biti razmatrana na sjednici Vlade i Kriznog štaba.

Razmatra se uvođenje “PCR” testa umjesto krantina za strance, odluka još nije donijeta, a bit će motivisana namjerom da se zemlja zaštiti, a posebno kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u drugim državama, rekao je Dačić za TV Prva, podsjetivši da su mnoge zemlje već donijele ograničavajuće odluke za strance.

Dačić je rekao da će se vidjeti “kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama” i najavio da će danas o tome biti riječi na sednici Vlade, a odluku će razmatrati i Krizni štab.

Komentarišući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije i eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao da je “reciprocitet politička mjera, a ovde je riječ o epidemiološkim merama”, ali je ocijenio da su mere Crne Gore političke, a ne epidemiološke.

“Kad pogeldate kojim su zemljama liberalizovali ulazak možete izvući zaključke”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da je Hrvatska donela “racionalnu mjeru” sa stanovišta ekonomskih interesa i turizma jer je dozvolila ulazak sa “PCR” testom i dokazom o turističkom aranžmanu.

Iz Grčke, kako je rekao Dačić, nema nagovještaja da će sadašnja odluka biti promijenjena.

“Evropska unija je donijela preporuke i listu zemalja, ali je Srbija skinuta sa te liste poslije povećanjeg broja zaraženih”, podsjetio je Dačić.

On je rekao da je “EU sada na odmoru” i ocijenio da se “ne očekuje” promjena u smislu mogućeg skorog otvranja grčke granice za turiste iz Srbije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad