Za menadžera prodaje piletine traže garanciju stanom

Regija 12. jun. 201518:15 > 20:18
Podijeli:
Izvor: N1

Što je radno mjesto veća rijetkost u Srbiji, to su poslodavci sve kreativniji u uslovima koje postavljaju kandidatima. Najnoviji zahtjev je da potencijalni zaposleni rezultate na poslu garantuju svojom nekretninom.

To je, naime kompanija, proizvođač stočne hrane koja posluje u više od 30 gradova Srbije, poslala kandidatima u užem izboru za poziciju menadžera prodaje pilećeg mesa.

Zvuk sreće! Pogotovo kada tražite posao, a stigne ovakav mail:

Vi ste ušli u uži izbor”.

Ipak, džabe ste se obradovali. Jer, samo nekoliko redova niže nalazi se zapanjujući uslov:

Da li ste spremni da garantujete za dobro obavljen posao i poštovanje procedura kompanije naplativim garancijama (uknjižena nekretnina bez opterećenja na Vaše ime ili ime Vašeg garanta)?”, stoji u mailu.

Ako želite da budete menadžer prodaje uz stan poželjno je da imate i auto, kako biste bili idealan kandidat firme Agro Mil iz Pojata, koja do ponedeljka ovaj slučaj za N1 ne može da komentariše. U jednom od sindikata radnika zato ne štede riječi – ovo je, kažu, pokazatelj da više nema granica u maltretiranju i ponižavanju radnika.

Izvor : N1

Taj poslodavac dobija jednog roba, dobija jednog poslušnika, koji ne pita da li radi 5, 10, 15, 20 sati, koji ispunjava sve hirove poslodavca, normalno, plašeći se da nešto ne pogrijši, da ne iznervira poslodavca”, navodi predsjednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Koliko su radnici u grču pokazuje i to da kandidat koji je dobio mail sa spornim uslovom nije smio pred kamere N1. Ovakve neprijatnosti je moguće izbjeći, objašnjavaju u Libertarijanskom klubu, a način je samo jedan: smanjiti nezaposlenost koja iznosi 19 odsto.

To se naravno neće destiti time što država zapošljava svoje radnike, pošto njih finansira iz poreza, nego tako što će smanjiti namete, poreze i doprinose na rad, da bi rad učinila jeftinijim i tako bi omogućila poslodavcima da imaju mnogo nižu cenu proizvodnje”, kaže Mihailo Gajić.

Dok to ne dočekamo, zakon koji imamo je jasan – poslodavac nema pravo da unaprijed od radnika traži garancije imovinom, a o eventualnoj naknadi štete odlučuje sud. Zato u ministarstvu rada za aktuelan slučaj tvrde da je protiv zakona.

U ministarstvu imaju praktičan savjet – da ovakve ili slične slučajeve prijavite inspekciji rada ili da pokrenete sudski postupak protiv poslodavca za nakndau štete zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja.