Srbija: "Simini četnici" oslobođeni optužbi za ratne zločine

Regija 16. jun 201513:51 > 13:57
Izvor: EPA

Odjeljenje za ratne zločine u Srbiji oslobodilo je u utorak, zbog nedostatka dokaza, sedmoricu pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tokom 1992. i 1993. godine.

Ovo je druga prvostepenska presuda. Prvom prvostepenskom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, no tu je presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje.

Optuženi su oslobođeni optuženi jer, prema stavu suda, Tužilaštvo nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Ovaj je slučaj javnosti poznat kao “Zvornik 5”. I na ovu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu koji će donijeti konačnu presudu.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragana Đekić i Damir Bogdanović.

Oni se optužnicom Tužilaštvo za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mjestu zvanom “Hamzići” ubili trudnu ženu s djetetom od dvije godine u naručju te da su “ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su “dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijene osobe”.

Sima Bogdanović zvani “Sima četnik”, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.