Hoti nakon susreta sa Lajčakom: Nema "Zajednice" bez konačnog sporazuma

Regija 13. okt. 202019:49 > 19:52
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom da je ovo pravi momenat za ocenu procesa dijaloga i za planiranje narednih sastanaka u Briselu.

Hoti je na konferenciji za novinare povodom početka isplate paketa ekonomske pomoći biznisima na Kosovu, govorio i o sastanku s Lajčakom, gde je ponovio stav da je pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO) završeno i da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja.

“Ovo nije lak proces, postoje teške teme kao što je Zajednica i druge teme, ali mi ćemo im pristupiti na osnovu jasnih principa koje smo proklamovali pred Skupštinom i građanima i usaglasili sa svim našim partnerima”, kazao je Hoti.

U vezi optužbi Beograda da Kosovo blokira dijalog ne pristajanjem da formira Zajednicu dogovorenu 2013. godine Briselskim sporazumom, premijer je istakao da Kosovo nije strana koja blokira dijalog, već je možda po prvi put nakon dužeg vremena “strana koja je glavni protoganist pokretanja napred procesa ka konačnom sporazumu o obostranom priznanju”.

“Znate zašto smo ušli u ovaj proces nakon dve godine blokade dijaloga i nemogućnosti da se pokrene napred normalizacija odnosa naše dve zemlje, postignuta je saglasnost sa međunarodnim partnerima da sednemo za sto dijaloga samo zbog jedne stvari za konačni sporazum o punoj normalizaciji odnosa i recipročno priznanje”, kazao je Hoti.

Upitan da prokometariše uslovaljavanje Srpske liste, koalicionog partnera, da će izaći iz centralnih i lokalnih kosovskih institucija ukoliko se ne formira ZSO, Hoti je kazao da ne prihvata nikakve pretnje i da ništa neće biti realizovano pre postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

Inače, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, doputovao je danas na Kosovo. Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, tokom posete od 13. do 15. oktobra, Lajčak će se sastati sa svim političkim liderima, međunarodnom zajednicom i predstavnicima civilnog društva.

“Specijalni predstavnik EU planira da razgovara o napretku postignutom od obnavljanja dijaloga pod okriljem EU u julu i o narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu”, saopšteno je iz Kancelarije EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad