Posljednji narodni heroj: Titu zamjeram što se nije obračunao sa nacionalizmom

Regija 05. nov 202014:13 > 06. nov 2020 20:13
Izvor: MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA

Četnički pokret nijednog trenutka nije bio oslobodilački, već isključivo pokret koji se borio protiv ustanika i sarađivao je sa okupatorima, direktno ili indirektno, rekao je za Vreme posljednji narodni heroj u Srbiji Petar Matić Dule.

Matić kaže da mu je žao Srbije, jer ne može da se oslobodi balasta četničkog pokreta koji, prema njegovom mišljenju, nikada nije bio, niti će biti, osnova na kojoj može da se gradi moderno, savremeno društvo.

On smatra da je četnički pokret imao svoju funkciju u jugoslovenskom i srpskom društvu prije Drugog svjetskog rata, ali da se od 1942. stavio isključivo u funkciju borbe protiv jugoslovenskog ustaničkog pokreta.

“Apsolutno i bez ostatka se stavio na stranu okupatora. To što se danas pričaju priče o njemu kao oslobodilačkom pokretu je tužno, to su priče za malu djecu, koje imaju uspjeha u centralnoj Srbiji, zato što povlađuju potomcima onih koji su bili na toj strani, pa se tako dobijaju glasovi na izborima”, ocjenjuje Matić.

Prema njegovom mišljenju, najveće greške Josipa Broza Tita poslije rata vezane su za uvođenje elemenata sovjetskog modela, poput prinudnog otkupa, a vjeruje i da se komunističko rukovodstvo, na čelu sa Titom, nije obračunalo sa nacionalizmom u Jugoslaviji.

“Ne zato što nisu htjeli, već zbog toga što nacionalizam ima izuzetno duboke korijene na ovom prostoru. Na kraju je nacionalizam pobijedio i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima zemlje”, kaže Matić i konstatuje da možda ubuduće borba protiv nacionalizma mora da bude “delikatnija od one koju smo vodili mi komunisti”.

Osvrćući se na ulogu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u ratovima devedesetih, Matić kaže da u trenutku kada su borbe počele to više nije bila jugoslovenska, već srpska vojska.

“Ko bi mogao da pretpostavi da će Srbija odustati od toga da bude dio jedne ozbiljne zemlje, koja je imala važnu ulogu u svijetu, ne zbog veličine već zbog politike koju je vodila, a koja je budila narode pod čizmom zapadnog svijeta. Možemo mi da pričamo šta hoćemo, ali Srbija je srušila Jugoslaviju, kao što je tačno da su mnogi u Hrvatskoj i Sloveniji jedva dočekali Miloševića“, kaže Matić.

Današnji politički život ocjenjuje tužnim.

“Vlast čine predstavnici onog dijela Srbije koji je podsticao krvoproliće devedesetih. Možda sadašnji politički prvaci, Vučić i njegovi, nisu pucali, možda i jesu, ali su svakako bili za to da se u krvi obračuna sa nama bliskim narodima, sa kojima smo mogli da živimo”, zaključuje Matić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad