Hašim Tači se izjasnio da nije kriv (VIDEO)

Regija 09. nov 202014:54 > 15:42
Izvor: Printscreen

Jedan od bivših vođa OVK Hašim Tači se u sudnici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice. U vrijeme obuhvaćeno optužnicom, Tači je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i predsjednik privremene vlade Kosova. Optužnica protiv Tačija je potvrđena 26. oktobra, a 5. novembra je stigao u Hag.

Podsetimo, bivši oficir OVK Jakup Krasnići u Hagu se takođe danas izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Zajedno sa Tačijem i Krasnićijem, optuženi su i Kadri Veselji i Redžep Seljimi, bivši oficiri Glavnog štaba OVK i ministri u privremenoj vladi, koji su takođe smješteni u sudski pritvor u Sheveningenu.

Oni su u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

“Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima”, piše u optužnici.

Sud navodi da su “žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova”.

To su bili: “Srbi, Romi i Aškalije katolici civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK”.

Žrtve su, po optužnici, bili i “Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad