Predsjednik Ljekarske komore: Crnogorskom zdravstvenom sistemu prijeti kolaps

Regija 16. nov 202014:48 > 14:53
Izvor: Ilustracija

Crnogorskom zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, ocijenio je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša, dodajući da se plaši da se sa novim mjerama zakasnilo.

Mugoša je pojasnio da je kolaps zdravstvenog sistema onaj trenutak kada ne budu mogli da pomognu svima, čak ni onim najugroženijim.

“Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja”, izjavio je Mugoša.

On je građane zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu.

Mugoša je naveo da u svakom trenutku u Kliničkom centru Crne Gore dežura oko 40 ljekara i da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

“To nije dovoljno da bismo adekvatno liječili, da bismo liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlje nacije”, upozorio je Mugoša.

On je je istakao da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

“Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Mugoša za Televiziju Crne Gore i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On je rekao i da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata koji imaju dijabetes i da su onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

“Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo LJekarskoj komori za pomoć”, pojasnio je Mugoša i dodao da je nažalost izgubljeno nekoliko ljekara.

Mugoša je apelovao da Vlada i ministarstva zdravlja i finansija nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša kaže da se plaši da se sa njima zakasnilo.

“Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore”, ocjenjuje Mugoša. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad