Pendarovski: SAD će nakon pobjede Bidena imati značajniju ulogu na Balkanu

Regija 21. dec. 202013:59 > 15:22
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da očekuje da će SAD, nakon pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, imati značajniju ulogu na Balkanu, ali da će formalno liderstvo u regionu ostati na Evropskoj uniji.

U intervjuu moskovskom dnevniku Komersant, Pendarovski je rekao da u “nove konflikte i ratove na Balkanu ne vjeruje”.

“Neriješeni problemi u regionu ostaju. Bosna i Hercegovina se suočava sa ozbiljnim izazovima, status Kosova još nije riješen. Postoje i drugi problemi. Sa razvojem demokratije, na primjer. I masovne emigracije zbog slabe ekonomije”, rekao je makedonski predsjednik.

On je ocijenio da “bez podrške međunarodnih faktora nijedan veliki problem ne može biti riješen”.

“Nije važno ko će nam pomoći. Važno je da se problemi riješe. Ako postoji ideja – predložite, nisam protiv”, kazao je Pendarovski.

Na pitanje da li vjeruje da EU zaista želi da vidi balkanske države u svojim redovima, on je odgovorio da je “profesionalni optimista”.

“Mislim da će Balkan biti dio EU, ali da će biti potrebne godine. Želio bih da se to desi za četiri, pet godina. Ali to ne zavisi samo od nas”, rekao je makedonski predsjednik.

On je također naveo da ni jedna zemlja bivšeg socijalističkog lagera, koja je ušla u NATO, nije izbjegla osudu Rusije.

“Naš narod je opredijelio svoje strateške ciljeve. Rusija sama određuje svoje ciljeve. To ne treba da bude prepreka za saradnju u trgovini, ekonomiji, energetici”, rekao je Pendarovski, dodajući da je opredeljenje Makedonije poboljšanje odnosa sa Moskvom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad