Izvan životne opasnosti branitelj koji se zapalio u Zagrebu

Regija 28. okt 201410:18 > 12:52
Izvor: CROPIX/Ranko Suvar

Muškarac koji se zapalio sinoć ispred hrvatskog Ministarstva branitelja je izvan životne opasnosti. ali mu predstoji dugotrajno liječenje, doznaje se u Traumatološkoj klinici.

“Damir Čakinić dopremljen je tokom noći. Konstatirane su teške tjelesne ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. Izvan životne opasnosti je, ali mu predstoji dugotrajno liječenje”, rekao je načelnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić.

Pedesetogodišnji Čakinić, hrvatski je branitelj, potvrdio je predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški medijima. Trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi Odjela za opekline Traumatološke klinike.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je kako se nada da će Čakinić biti dobro i “da će sve ostati na tom” jer su, kako je kazao, branitelji ispred Ministarstva branitelja već umorni i “tanki sa živcima”.

Policija, koja je sinoć kratko saopćila da se hrvatski državljanin zapalio oko 22:30 sati ispred Ministarstva branitelja, jutros nije dala nikakve informacije s obzirom da se radi o pokušaju samoubistva.

Lakše ozlijeđena osoba, koja je pokušala pomoći Čakiniću, prevezena je u KBC Zagreb, no tamo se nije moglo doznati što je s njim.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je kako se nada da će Čakinić biti dobro i “da će sve ostati na tom” jer su, kako je kazao, branitelji već umorni i “tanki sa živcima”.

Okrugli stol ‘100 posto za Hrvatsku’

Komentirajući to što se sinoć dogodilo, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) istaknuo je danas u radijskoj emisiji “U mreži Prvog” kako je politika pokušala smiriti situaciju, jer ako se ide van institucija, stvari se odvijaju nekontrolirano. “Ne znam što su branitelji demonstranti još spremni rizikovati. Stvari su izmakle kontroli, ovo što se noćas dogodilo velika je tragedija…. Pozvani su u najviše institucije. Kada netko prezire poziv predsjednika RH i parlamenta, ne znam što misli o toj državi. Predsjedniku nisu pljeskali, ali su pljeskali jednoj predsjedničkoj kandidatkinji. Znači, oni su politička grupacija, vojno krilo HDZ-a”, kazao je Stazić.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), koji je također gostovao u toj radijskoj emisiji, Stazićeve tvrdnje nazvao je besmislicama. “Ovu državu nisu stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego branitelji koje optužuju da ne poštuju svoju državu”, istaknuo je Reiner.

U šatoru demonstranata pred Ministarstvom branitelja danas će se održati okrugli stol na temu “100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja”, u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, koja je prije devet dana pokrenula protest. Na okruglom stolu, koji počinje u podne, očekuju, kako navode, odaziv državnog vrha – predsjednika Republike Ive Josipovića, Hrvatskoga sabora Josipa Leke i Vlade Zorana Milanovića te potpredsjednice Vlade Milanke Opačić.