Branitelji u Hrvatskoj: Ne odustajemo od zahtjeva

Regija 28. okt 201413:08 > 13:09
Izvor: CROPIX/Ranko Suvar

Hrvatski branitelji s današnjeg su okruglog stola još jednom poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je smjena ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića te da se u što bržem roku izradi ustavni zakon o braniteljima kojega više niti jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati.

“Poruka je jasna i jasno je kome je upućena”, rekao je predsjednik Udruženja 100 postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški. “Pozivamo sve hrvatske branitelje da ne dižu ruke na sebe, a za svaku bolest i ruku na hrvatskog branitelja smatrat ćemo odgovorne one koji nemaju razumijevanja za hrvatske branitelje”, rekao je. 

Očekivano, no ne i kako je najavljeno, na okruglom stolu nazočili su izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić, a u ime predsjednika Sabora predstojnica njegovog Ureda Đurđica Pralas. Oni su kratko rekli da će predsjednika Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku izvijestiti o porukama i zahtjevima upućenih s okruglog stola.

Glogoški je izrazio žaljenje što predsjednik Josipović, Leko i premijer Zoran Milanović “s obzirom na tako veliko razumijevanje za hrvatske branitelje koje su izrazili i u upućenim dopisima” nisu danas došli u Ured branitelja u Savsku 66.

Prije održavanja okruglog stola, branitelje je posjetio i nogometaš Joe Šimunić izrazivši tako potporu njihovim zahtjevima.


Glogoški je još jednom ponovio da braniteljima nisu u prvom planu materijalna primanja i prava, već da više nikada neće dozvoliti omalovažavanje onih koji su stvarali hrvatsku državu. “Nećete više gaziti naše dostojanstvo, i u ovom ćemo biti zajedno do kraja”, poručio je Glogoški te najavio braniteljsku šetnju do Sabora kako bi se odazvali pozivu predsjednika Leke za sastankom.

Istovremeno, predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić pozvao je danas ministra branitelja Predraga Matića da podnese ostavku, a od premijera Zorana Milanovića zatražio da raspiše prijevremene izbore.

“Događaj pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici i tragedija koja je samo srećom izbjegnuta pokazuje razmjere nezadovoljstva hrvatskih branitelja, koja nije rezultat samo finansijskih i materijalnih nedaća, već i kontinuirano loših odnosa te nedostatka komunikacije”, ističe Kujundžić u otvorenom pismu kojeg je uputio ministru.