Ljeto u Hrvatskoj: Strankinje traže pilulu za dan poslije

Regija 04. avg 201509:49 > 09:51
Izvor: N1

Dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke zbog još jedne, kako se govori, rekordne turističke sezone, dermatovenerolozi i ginekolozi bi najradije glavom udarali o zid. Zašto baš oni?

Upravo je ljeto godišnje doba kada raste broj neželjenih trudnoća i spolnih bolesti, osobito među mlađom populacijom koja ne zna da se prije upuštanja u seksualne odnose treba pobrinuti i za kontracepciju i zaštitu od spolnih bolesti. I nažalost, dok većina djevojaka ima najnoviju skupu torbu, pitanje je da li i većina nosi sredstvo za kontracepciju. To ne znači da se za kontracepciju ne bi trebali brinuti i momci, jednako kao i djevojke, ali budimo realni, većina njih to još uvijek ne čini.

Ljeti se kupuje više testova za trudnoću u odnosu na druga godišnja doba zato što je puno veća frekvencija ljudi u ljetno doba pa je i potraga za testovima za trudnoću veća nego u neko drugo doba doba godine. Tableta za dan poslije koja se od 23. aprila ove godine za dvjestotinjak kuna može kupiti i u hrvatskim apotekama bez recepta tražena je roba i u ljekarnama – i to osobito za vrijeme turističke sezone. Razlog je što je puno više kupuju strankinje nego domaće.

Naše su žene dosta suzdržane kad je riječ o tableti za dan poslije. Riječ je o tableti koja se donedavno mogla dobiti samo na recept pa dosta žena i ne zna da može samo doći u ljekarnu i kupiti je dok su strankinje puno opuštenije. Kod njih je ta tableta već godinama prisutna na slobodnom tržištu i one će bez srama ući i apoteku i kupiti je dok naša žena još uvijek to neće tako jednostavno napraviti. Mi smo mala sredina i naše žene se još uvijek pitaju hoće li ih komšija vidjeti dok kupuju tabletu za dan poslije. Ali ona koja želi to napraviti, mi ćemo je rado uslužiti“, rekli su za Novi list u jednoj ljekarni.