Piletina "Ledo" povučena s polica zbog salmonele

Regija 06. avg 201514:28 > 15:37
Izvor: Freeimages/MaJaKDS

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je kako se s tržišta povlači Ledo pileće meso usitnjeno, 500 grama, zamrznuti proizvod, s datumom zamrzavanja 11. maja 2015. i rokom upotrebe do 10. juna 2016., jer je u mesu pronađena bakterija iz roda Salmonella.

Proizvođač kontaminiranog sto postotnog pilećeg mesa je tvrtka Mesfino iz Čazme, a Ledo se navodi kao distributer proizvoda.

Kako se objašnjava, putem HR RASFF sustava primljena je obavijest od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom usitnjenom pilećem mesu (prisutnost u 25 g).

“Mikrobiološkom analizom pretraženog proizvoda utvrđeno je da isti ne udovoljava Uredbi Europske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Točka 1.5., skladno kojem Salmonella spp. mora biti odsutna u mljevenom mesu i mesnim pripravcima od mesa peradi stavljenima na tržište tokom njihovog roka trajanja”, stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede uz dodatak kako dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika.

Povlačenje spomenutog proizvoda s tržišta naredila je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.