Haos u Hrvatskoj: Vojska u pripravnosti, zaliha ponestaje

Regija 17. sep 201511:48 > 12:47
Izvor: Tanjug/sava Radovanović

Prema podacima MUP-a u Hrvatsku je ušlo 6.200, a u sljedeće dvije sedmice, prema očekivanjima Vlade, u Hrvatsku bi zemlju moglo ući 20.000 ljudi.

Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović je rekao da su Oružane snage RH uključene u izbjegličku krizu “na pravi vojnički način”, te da su “spremne i imaju snage i sredstva” dodavši kako čekaju “signal” od potpredsjednika Vlade i čelnika Centra za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Republiku Hrvatsku.

Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tokom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je u četvrtak Hini izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt

“Robnim zalihama dostavili smo specifikaciju potreba i oni će ubrzati potrebne procedure kako bi potrebni artikli što prije stigli na teren”, rekao je Markt.

Najavio je da će tijekom dana HCK definisati popis 10 proizvoda koji su u ovom trenutku najpotrebniji izbjeglicama i pozvati građane da ih doniraju prema svojim mogućnostima.

“U tu svrhu otvorit ćemo vrata svih društava Crvenog križa širom Hrvatske, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za te će donacije otvoriti i sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu”, kazao je Markt.

Ministar privrede Ivan Vrdoljak utvrdio je u četvrtak da je stanje robnih zaliha odlično.

“Količine su danas sigurno dovoljne za sljedećih sedmica, ako vidimo da se troše onda ćemo brzo još nabaviti. Kao što je bilo kod poplava – nije falilo tada, neće ni sada”, izjavio je Vrdoljak nakon Vladine sjednice.