I dalje teško u Tovarniku, ali mještani neumorno pomažu

Regija 19. sep 201512:49 > 19:45
Izvor: Ilustracija

Situacija u Tovarniku i dalje je teška. U tome selu uz hrvatsko-srpsku granicu u petak je, uglavnom na željezničkoj stanici, bilo oko 3.000 izbjeglica. Policija neslužbeno potvrđuje kako je “priliv izbjeglica kontinuiran”, jer oni i dalje pristižu duž tzv. zelene granice.

Sedam graničnih prelaza sa Srbijom na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, odnosno pristupne ceste, zatvoreni su za cestovni saobraćaj. Prema podacima MUP-a, u petak u 14 sati brojka izbjeglica koja je ušla u Hrvatsku bila je – oko 14.000.

Dvije trećine njih ušle su na području Tovarnika. Većih incidenata dosad nije bilo, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje u Tovarniku. Iz sela je oko 10 sati otišao još jedan voz s izbjeglicama, odvezeni su u prihvatne centre i s nekoliko autobusa, u Ilači je bilo još 500-tinjak ljudi. Pomaže im cijelo selo. Među izbjeglicama koje sjede uz cestu je i sedmeročlana porodica iz Sirije.

”Na putu smo već 12 dana, cijela porodica, supruga i ja i naših petero djece. Bilo je teško, no ovdje u Hrvatskoj svi su dobri, jako su dobri prema nama. Idemo u Njemačku. U Siriji svaki dan ginu ljudi, bježimo od rata”, kaže 46-godišnji Ibrahim Algharay, strojarski inženjer, čija je supruga profesorica engleskog.

”Nadamo se poslu i boljem životu u Njemačkoj”, dodaje, i ističe želju da na cilj stignu što prije.

U Ilači mještani izbjeglicama dijele vodu i hranu, lijekove

”Tu smo drugi dan. Nosimo im vodu i hranu, žene su od kuće donosile hljeb, marmelade, domaće… već što imamo. Jadni su to ljudi, ne znaju kuda će, što ih čeka. Mi smo prošli kalvariju u Domovinskom ratu kada smo morali napustiti svoje domove, ali išli smo kod svojih, na sigurno. Ništa se loše s njima ovdje u Ilači ne događa, mirni su, umorni. Donosimo im i tablete protiv bolova”, kazuju dvije Ilačanke, Ivanka Lučić i Slavica Adašević.

U pomoć je priskočila i 20-godišnja studentica iz Ilače.

”Ne znam što bi bilo s tim ljudima da im selo nije priteklo u pomoć”, govori Ines Čoti, koju je majka dovela da pomogne jer govori engleski jezik. Izbjeglice su zadovoljne tretmanom u Hrvatskoj, no napominju kako “ne žele sjediti uz cestu nego ići dalje”, piše Glas Slavonije.

U selo su stigli i ljekari bez granica, a volonteri i radnici Crvenog križa su na svakom koraku. Izbjeglice s malom djecom pokazuju da su dobili pelene.

“Selo se zasad dobro drži, mještani su se aktivirali i pomažu. Ima i određene doze straha, no smirujemo ljude. Nadamo se da većeg priliva izbjeglica više neće biti, ali ne znamo što će zapravo biti, ni ovo se nije očekivalo. Želimo pomoći, humanost naših ljudi nije upitna, ali strahujemo da ne dođe do zaraze. Ovakvu situaciju, očito je, državne institucije nisu očekivale “, govori načelnica Općine Tovarnik Ruža Vesečić-Šijaković koja dodaje da su svi na izmaku snaga.

“U Zagrebu to sve izgleda drugačije, ja ih molim da dođu i uvjere se što se ovdje događa, a niko ne zna kakvi se još problemi mogu očekivati”, govori Vesečić-Šijaković.