Beograd: Zašto izbjeglice neće u prihvatne centre?

Regija 29. sep 201517:49 > 20:43
Podijeli:
Izvor: N1 info

Sličan trend, da zaobilaze smještaj, bilježi se duž čitave izbjegličke rute kroz Srbiju. Izbjeglice tako provode dane na otvorenom u centru Beograda dok je kamp u Krnjači i dalje poluprazan.

“Pokušavamo da što prije napustimo Beograd i nastavimo dalje”, kažu oni.

Oni kojima je, pak topli smještaj neophodan, ni ne znaju gdje se kamp nalazi. “Prvi put od vas čujemo za taj kamp. Kako da stignemo do tamo?”

Temperature su sve niže, ali broj izbjeglica se ne smanjuje. U ponedjeljak je sedam hiljada ljudi ušlo u Srbiju.

“Za ovu populaciju koja dolazi sa Bliskog istoka, za njih je ovo strašno hladno vrijeme, tako da ono što je potrebno, a to je po hitnom postupku skloniti ove ljude s otvorenog i iz parkova”, kaže Mirjana Ivanović-Milenkovski.

Vlada Srbije kaže da ima plan, mada se i dalje ne zna gdje će tačno tokom hladnih dana izbjeglice pronaći utočište. “Mi ćemo pojačavati postojeće kapacitete, i gledaćemo da ti kapaciteti budu tamo negdje gdje se ove izbjeglice kreću, da njihove rute budu praćene i da, sad mi izbjeglice ne pokušavamo da usmjerimo ni na jednu granicu, nego ćemo gledati da se ni jedno dijete ne smrzne”, naglašava ministar Aleksandar Vulin.

A dok su šatori u parku u centru Beograda puni ljudi, prihvatni centar u Krnjači je bukvalno pust. Čak 350 kreveta stoji prazno, a samo u posljednjih mjesec dana odavdje je otišlo više od 150 ljudi.

Osim što im Krnjača nije usput, izbjeglice je izbjegavaju i zbog staha od procedure za tražioce azila. “Postoji najvjerovatnije neka bojazan, zaključili smo na osnovu razgovora s njima, od uzimanja otisaka prstiju, plaše se da ih to ne sputa na daljem putu”, navodi Rade Ćirić.

I dok u kamp rijetko ko ulazi, sve je više izbjeglica na stazi kojom se odavdje izlazi. U utorak ujutru bilo ih je 24, već tokom popodneva – troje ih je otišlo i to za Hrvatsku.