Ljekarka iz Srbije želi promijeniti spol zbog penzionisanja

Regija 08. okt 201511:43 > 13:16
Izvor: Privatna arhiva

Ljekarka Mira Stanojčić iz Gornjeg Milanovca jutros je zvanično predala zahtjev za promjenu spola jer smatra da je diskriminisana u odnosu na muškarce koji u penziju odlaze kasnije od žena, dok ona od 12. oktobra mora da ide u penziju sa 60 i po godina.

Dugogodišnji direktor GAK “Narodni front” u Beogradu Dušan Stanojević, koji radi tu vrstu hirurških intervencija, izjavio je za agenciju Beta da je od danas počela procedura za promjenu njenog spola.

 “Više od 30 godina radim ove hirurške intervencije a ovo je prvi put da neko želi da promijeni spol iz ekonomskih razloga. Procedura traje dvije godine, jer čitav tim stručnjaka mora da se izjasni”, rekao je profesor Stanojević.

On je istakao da promjenu spola ljudi obavljaju uglavnom iz medicinskih razloga ali da je taj slučaj jedinstven jer je pacijentica pokazala veću snagu od muškaraca, zbog čega ću intervenciju uraditi besplatno.

Ljekarka Stanojčić je ljekar specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu a po zakonu mora u penziju i već je dobila rješenje da ide na neiskorišteni godišnji odmor.

Ona je rekla da je neshvatljivo da u istom poslu muškarci budu privilegovani a stalno se govori o ravnopravnosti spolova, pri čemu je poseban problem deficit ljekara specijalista, jer neće imati ko da radi.

“Zašto u penziju ne mogu da idu žene koje rade u proizvodnji i nose ogromne terete već moraju da se izjednače sa muškarcima a nama je lakši fizički posao pri čemu se pravi diskriminacija”, upitala je ona.

Prema njenom mišljenju, u pitanju je pravno nasilje i apsurd zbog čega želi da iz revolta dokaže da ne postoji rodna ravnopravnost i da se “umjesto sposobnosti i znanja gleda u spol”.

Fono izjava: