Potresno: Izbjeglice u ljetnoj odjeći, plač, hladnoća i glad

Regija 19. okt 201515:35 > 16:46
Izvor: N1

Kiša, blato, niske temperature, dani i noći bez krova nad glavom. Četiri hiljade izbjeglica danas je na granici Srbije sa Hrvatskom Berkasovo - Bapska.

U ljetnoj odjeći i u papučama kroz blato pokušavaju domoći se neke bolje budućnosti i sigurnosti. Snimatelj N1 zabilježio je potresne slike na granici između Srbije i Hrvatske. Uplakani i smrznuti, plač djece i majki, vatra koja ne može zagrijati.

Od kiše ih “štite” lagane najlonske kabanice, a blato usporava njihov hod. Najteži je ovo put za žene i djecu. Mnogi gube svijest, medicinske ekipe imaju pune ruke posla, a zbog nervoze, promrzlosti i gladi sve je veći i broj incidenata.

Napomena: Snimci su uznemirujućeg sadržaja!

Hrvatska dovozi autobuse, ali ih je toliko malo da ne mogu da “otvore čep” koji se napravio. Podsjetimo, sa prelaza Berkasovo – Bapska izbjeglice bivaju upućene prema prihvatnom centru Opatovac.

Trenutno je zbog veoma malog broja srpske policije nemoguće održati mirnu atmosferu na granici, jer umjesto policije red održavaju volonteri, koji pokušavaju da smire ljude.

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbjeglice odrazile su se i na stanje na srpsko-hrvatskoj granici.

Izbjeglice kažu da će tu ostati sve dok ih ne puste da prođu u Hrvatsku.

O situaciji na granici najbolje svjedoče uistinu potresni snimci.