REM se predomislio: Nema postupka protiv tri televizije

Regija 21. okt 201510:44 > 15:53
Izvor: Tanjug/ Oksana Toskić

Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM), nakon trosatne sjednice, utvrdilo je da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja SNS-a

Predsjednik Vijeća REM-a Goran Karadžić kaže da je to tijelo prvi put postupalo po ovakvoj prijavi nakon donošenja novog seta medijskih zakona i dodao da odluka nije donijeta jednoglasno.

Na pitanje novinarke N1 Jovane Štetin da li to znači da televizije sad mogu nesmetano da emituju skupove stranaka i van predizbornih kampanja, Karadžić je odgovorio potvrdno.

“Pravilo važi sve dok se ne donese novi kodeks, a bit će pozvani predstavnici novinarskih udruženja da učestvuju u njegovom pisanju”, rekao je on.

Podsjetimo, uoči sjednice Karadžić je za N1 najavio pokretanje postupka protiv televizija Happy, Pink i Studio B, protiv kojih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnijelo prijave.

“Uvrstili smo tačku u dnevni red jer je to zakonom zabranjeno već osam godina. Monitoring ove tri televizije vršimo 24 sata 365 dana u godini. Naše stručne službe prikupljaju podatke da li je još neko od emitera prenosio proslavu stranačkog skupa i ukoliko se utvrdi da jeste postupit ćemo i prema njima na isti način”, rekao je jutros Karadžić za N1.

Prema njegovim riječima, REM je i ranije pokretao postupke za izricanje mjera emiterima zbog sličnih prenosa.

“Slični prenosi su se događali kad su u pitanju gotovo sve stranke i kad neko od medija posegne za time uvijek smo vodili postupke, tako da ćemo i ovaj postupak privesti kraju i donijeti odluku o izricanju mjere”, rekao je predsjednik Vijeća REM.

Karadžić kaže da je do sada praksa bila da se, za ovakve postupke, izriče mjera opomene.

Precizirao je da su emiteri prekršili Opšte obavezujuće uputstvo koje zabranjuje direktno ili indirektno reklamiranje političke organizacije i oglašavanje njihovih skupova, van predizborne kampanje. Karadžić je podsjetio da je to tijelo do sada pokrenulo oko 20 sličnih postupaka.

Obradović za N1: Skandalozna odluka

N1info

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocijenio je za N1 da je odluka REM-a skandalozna i da predstavlja presedan.

“Taj pravilnik još postoji na sajtu REM i mi smo se u svojoj prijavi pozivali na njega jer nigdje ne piše da je van snage”, objašnjava on.

Obradović kaže da je riječ o očiglednom primjeru da je “Vijeće REM-a stavljen u funkciju dnevne politike, a ne posla koji im je namijenjen”.

Dodaje da NUNS želi da učestvuje u pisanju novog pravilnika.

“Ali nismo sigurni koliko to ima smisla nakon današnje odluke REM-a”, zaključuje Obradović.