Mladi sve više piju, djevojčice 8 puta više od dječaka

Regija 27. okt 201519:11 > 28. okt 2015 08:04
Podijeli:
Izvor: Fena

Da djeci ponekad treba znati reći "ne", poručuju hrvatsko Ministarstvo zdravlja i proizvođači piva. Oni će svojom kampanjom pokušati osvijestiti društvo da sve veći broj maloljetnika konzumira alkoholna pića.

Djevojčice konzumiraju alkoholna pića 8 puta češće nego dječaci. Rezultat je to ESPAD-ovog istraživanja iz 2011. godine. Tako se Hrvatska pozicionirala na visoko 3. mjesto od ukupno 36 zemalja koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.

A jedno od najčešćih mjesta gdje mladi nerijetko svrate popiti koju čašicu je kafić. Dora Domačinović tvrdi da ne poslužuju alkohol maloljetnicima

”Njihovo je da probaju, a naše je da kažemo – Ne!”. Tako da nalazilo se mladih koji su probali”, kaže konobarica Dora Domačinović.

Upravo kako bi se podigla svijest o poštivanju već postojećeg Zakona o zabrani prodaje i konzumacije alkohola mlađima od 18, Grupacija pivara i Ministarstvo zdravlja odlučili su da je vrijeme za kampanju.

”Ova kampanja koja će se događati na 1.000 prodajnih mjesta, ona govori da će se skretati pažnja svima onima koji dolaze i koji kupuju alkohol, koji konzumiraju alkohol da kažu maloj djeci – Ne”, kaže Pero Ivanković, predsjednik Grupacije pivara.

”Poruka svim mladima je – Nemojte konzumirati alkohol prije 18 godine,a to je s jedne strane, nemojte prodavati alkoholna pića prije 18-te godine mladima jer to je, s jedne strane zabranjeno, a s druge strane stvarno možete ugroziti, mlade živote”, kaže dr. Dunja Skoko-Poljak iz ministarstva zdravlja.

Što o svemu kažu mladi pogledajte u prilogu reporterke N1 Nataše Vidaković.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.