Članovi tima Šešeljeve odbrane nudili mito i zastrašivali

Regija 01. dec 201515:21 > 15:28
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Članovi tima odbrane Vojislava Šešelja optuženi su za nepoštivanje Međunarodnog suda, saopšteno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta, optuženi su za nepoštivanje Međunarodnog suda zbog toga što su, kako se navodi, prijetili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dva svjedoka na suđenju u postupku protiv Vojislava Šešelja, kao i u povezanom postupku zbog nepoštovanja suda koji se protiv njega vodio.

Kako je saopšteno u MKSJ-u, Petresno vijeće je 5. decembra 2014. na poverljivoj osnovi izdalo Nalog umjesto optužnice za nepoštivanje suda. Naloge za hapšenje troje optuženih Pretresno vijeće je na poverljivoj osnovi izdalo 19. januara 2015. Pretresno vijeće I je danas objavilo redigovane verzije Naloga umjesto optužnice i naloga za hapšenje. Prema ovom Nalogu, Petar Jojić i Vjerica Radeta su članovi tima odbrane Vojislava Šešelja.

U skladu s pravilom 77 Pravilnika o postupku i dokazima, Međunarodni sud može da pokrene postupak zbog nepoštivanja suda protiv onih koji “svjesno i hotimično ometaju sprovođenje pravde”.

Međunarodni sud smatra integritet svojih postupaka i sigurnost svojih svjedoka ključnim elementima vladavine prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.