Trinaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Regija 12. mar 201608:14 > 08:32
Izvor: Reuters

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan prije 13 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u namjeri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

U Beogradu će nizom manifestacija biti obilježena godišnjica ubistva prvog premijera Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 sati i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade. Poslije operacije, preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i “zemunskog klana”.

Kao kolovođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i vođe kriminalnog “zemunskog klana” Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci bilo je više stotina hiljada građana.

Ubistvo premijera osudile su političke i nevladine organizacije i međunarodna javnost, ukazujući da su ubice željele da zaustave proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji, koje je Đinđić beskompromisno sprovodio poslije pada režima Slobodana Miloševića.

Šetnja za Zorana

Godišnjicu ubistva polaganjem cvijeća i odavanjem pošte obilježiće DS, Liberalno demokratska partija (LDP) i Vlada Srbije.

U organizaciji DS-a, biće održano i finalno takmičenje u besjedništvu u Đinđićevu čast, a u Studentskom kulturnom centru biće izvedena predstava “Ubiti Zorana Đinđića” Rajka Đurića i Zlatka Pakovića.

LDP će kao i svake godine organizovati “Šetnju za Zorana”. Šetnja će početi u 11 sati ispred centrale LDP-a, odakle će krenuti ka dvorištu Vlade Srbije gdje će biti položeni vijenci na mjestu gdje je Đinđić ubijen. Nakon toga, kolona će nastaviti ka Novom groblju gdje će građani i građanke odati počast prvom demokratskom premijeru.

Vijence ispred Vlade Srbije položiće i sadašnja vlada i članovi vlade Zorana Živkovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.