N1 prvi razgovarao s Veljkom Marićem na privremenoj slobodi

Regija 18. apr 201614:47 > 15:04
Izvor: N1

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog počinjenja ratnog zločina, pušten je na slobodu iz zatvora te je na putu prema svom domu, potvrdila je za N1 njegova supruga Marijana Marić.

Marić je u Srbiji osuđen zbog zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Rastovcu, a Hrvatskoj je predan nakon dugih pregovora između dviju država. 

Marić se u ponedjeljak kratko obratio javnosti.

Reporterka N1 Vanja Kranic razgovarala je s Veljkom Marićem.

 “U pola dva sam se prijavio policiji i došao kući nakon šest godina. Sud mi je dao prekid kazne zbog liječenja koje vjerojatno nije moguće u zatvorskoj bolnici, i ispoštovat ću odluku, posvetit ću se liječenju i obitelji. Doktor mi je jutros zakazao termin. Psihički sam stabilan, ali zdravstveno sam loše. Nakon ta tri mjeseca vraćam se nazad. Do kraja kazne imam još pet godina. Ne budem li se pridržavao onog što bi trebao, vraćam se nazad. Marijan Petir se želim zahvaliti što je potaknula neke stvari, i svim dobrim ljudima koji su pomogli meni i pobitelji u vrijeme odsustva. Pokrenula je taj postupak koji je usvojio Europski parlament, da Srbija ukine jurisdikciju, drugim riječima ne mogu glumiti ‘mali Hag'”.

“Bjelovarski sud je potvrdio presudu, da mi je umanjio kaznu ili bilo što, ostao bih u Srbiji. Vjerujem da bih umro, jer sam bolestan dovezen iz Srbije. Ja sam osuđen na 12 godina, svjedočili su Srbi s mog područja, koje ne želim imenovati. Oni se šeću Beogradom, a svjedoče na “rekla-kazala””, rekao je Marić.

“Pozadinu znam, ali ne bih želio pričati o tome dok ne budem slobodan čovjek.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.