Reditelj Harjaček pljunut zbog majice sa srpom i čekićem

Regija 21. apr 201607:35 > 08:04
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatskog reditelja Darija Harjačeka pljunuo je u lice nepoznati prolaznik zbog srpa i čekića otisnutog na majici, objavio je napadnuti na svom Facebook profilu.

“U petak oko 13 sati, vozio sam bicikl Ilicom, odjeven u majicu sa srpom i čekićem. Kod križanja s Gundulićevom, nepoznati čovjek s pedesetak je metara vidio moju majicu i stao vikati da što to imam na sebi, da mi p… m…, da nam svima j.. m… komunističku i slične uvrede. Došao je do mene, gurnuo me s bicikla i pljunuo mi u lice”, ispričao je jučer Harjaček za Novi list.

“Nisam pao, dočekao sam se na noge. Nisam nasilan, i samo sam poželio što prije otići odatle”, dodao je, precizirajući kako je napadač “bio korpulentniji, od četrdeset do pedeset godina”.

Harjaček naglašava da se “ne želi predstavljati kao žrtva”.

“Upravo suprotno – objavio sam to samo da naglasim kako moramo sačuvati vlastitu slobodu. Važno je ne popustiti nesigurnosti i odoljeti autocenzuri.

Niko nam ne može oduzeti slobodu, premda situacija postaje strašna. Prvi put imam osjećaj javnog linča. Kao da postoji široka strategija uništenja elementarnoga građanstva i težnje da budemo slobodni građani”, kazao nam je redatelj.

Groteska cijelog događaja je, kaže, u tome da njegova majica ne odašilje nikakvu propagandističku poruku. “No da i odašilje, nedopustivo je napadati ljude zbog toga kako su odjeveni. Majica je rad varaždinskoga konceptualnog umjetnika koji simbole raznih ideologija kombinira s razdobljima baroka i renesanse. Riječ je o konceptualnom radu, a ne o ideologiji”, kaže Dario Harjaček, nagrađivani reditelj s iskustvom u mnogim hrvatskim pozorištima, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.