#vozimzazagreb: Biciklistički izazov po evropskim gradovima

Regija 05. maj 201609:44 > 13:34
Izvor: N1

Prvog maja je krenuo Evropski biciklistički izazov koji traje do kraja mjeseca, a više o samoj manifestaciji i prijeđenim kilometrima rekle su nam gošće u studiju, koordinatorica projekta Darinka Jug, te generalna direktorica Adria Medije Zagreb, Ivona Čulo.

Grad Zagreb u saradnji s partnerima od 01. do 31. maja 2016. provodi evropski program European Cycling Challenge na području grada Zagreba. Evropski cilj je smanjiti prisutnost CO2 u gradovima i motivirati što veći broj građana na ekološke načine kretanja gradom, u ovome slučaju biciklom.

Darinka Jug kaže da će građani ovim izazovom moći vidjeti koliko koriste sebi, ali i važnije od toga – koliko dobroga će učiniti globalno.

“Aplikacija Cycling 365 pomaže da vidite koliko ste kilometara prošli, ali da vam i mjeri koliko biste naš planet zagadili s CO2 da ste se vozili drugim sredstvom.”

“Sve se zbraja u 52 grada i 31. maja ćemo vidjeti rezultate. Oni su i danas vidljivi, pa na internetu u svakom trenutku možete vidjeti kako stoje vaši prijatelji ili građani drugih gradova. Stanje se svaki dan mijenja, iz sata u sat”, objasnila je Jug.

Ivona Čulo kaže da je ovo hvalevrijedan projekt u koji su se uključili jer je bitno pokazati ljudima važnost reciklaže, i da ljudi dobro reagiraju na to.

U Hrvatskoj su nositelji projekta lokalne uprave, a gošće su pozvale sve koji žele da sudjeluju u izazovu i educiraju se o koristima vožnje biciklom.

“Život se događa prije savršene infrastrukture, uživajte u tome što radite”

N1

“Nije nam infrastruktura savršena, no nije nigdje savršena. Život se dešava i prije nego ga infrastruktura poprati. Živite danas, uživajte u tome što radite. Vožnja kroz grad biciklom, ako pazite, postaje zabavna. Ona nije opasna. Vrlo često ćemo čuti da je bicikl najpozitivniji civilizacijski izum, to je dokazano. Neka bude vaš lični odabir, ne treba vam biti nametnut”, poručila je Jug i dodala kako se vožnjom biciklom možete bolje upoznati sa sobom, ali i kroz zabavu bolje upoznati grad u kojem živite.

“Imamo taj sklop da na automobil gledamo kao na jedino prijevozno sredstvo i statusni simbol, a u mnogima evropskim gradovima postalo je normalno biciklom putovati na posao”, zaključila je Jug.

#vozimzazagreb

Ivona Čulo podsjetila je i na event Orange Bike Ride, koji je organiziran u saradnji s holandskim veleposlanstvom 7. maja na Evropskom trgu, a veliko finale i proglašenje pobjednika izazova bit će na StoryFestu koji će se održati 11. juna na Cvjetnom trgu.

Kraljevina Holandija svjetski je lider u bicikliranju te pokrovitelj projekta Cycling Festival Evrope koji promiče iste ciljeve kao i Evropski biciklistički izazov 2016.

U promociji projekta koristit će se hashtag oznaka #vozimzazagreb. Uključite se u projekt i preuzmite aplikaciju Cycling 365!

Tihomir Ladišić odlučio je izazov započeti u studiju Novog dana:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.