Abazović: Crna Gora nezavisna država i ne pristaje na poniženja

Regija 20. jun. 202120:59 > 21:54
Podijeli:
Izvor: N1

Svima treba da bude jasno, a naročito zvaničnima iz Beograda koji se u posljednje vrijeme poprilično bave Crnom Gorom, da je ovo nezavisna država koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i ne pristaje na poniženja, izjavio je potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović podgoričkim "Vijestima".

On je na taj način komentarisao izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Rezolucija o Srebrenici protiv vitalnih interesa srpskog naroda i predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, koji je pozvao novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori i da se pozabavi Zdravkom Krivokapićem.

Govoreći o političkoj krizi do koje došlo poslije usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Abazović je istakao da ne postoji strah da će se Demokratska partija socijalista vratiti na vlast.

„Bez obzira na neke nesuglasice, teške riječi ili nervozu, siguran sam da predstavnici parlamentarne većine neće prokockati historijski preokret koji se desio prošlog augusta, kada je po prvi put pokrenut demokratski točak, posebno zbog toga što pravu demontažu hobotnice tek očekujemo, jer ona umnogome zavisi od pravosudnih organa koji su na putu konsolidacije“, kazao je Abazović za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima, situacija u Crnoj Gori se predimenzionira, pogotovo van zemlje.

„Nacionalni interesi ispred partijskih kalkulacija“

„Sjetite se koliko je ovakvih situacija bilo i sve su, na kraju, prevaziđene na prilično dobar način. Mnogo prašine, a malo konkretizacije i zato, relaksirano. Svima treba da bude jasno da su nacionalni interesi Crne Gore ispred bilo kakvih partijskih kalkulacija. Mi moramo da afirmišemo građanski koncept i evropsku politiku i sve naše odluke moraju biti kompatibilne sa tim ciljevima. Oko toga nema rasprave“, kazao je Abazović.

Potpredsjednik vlade je istakao da Crna Gora vodi dobrosusjedsku politiku i pozvao je sve aktere da se manu nacionalizma, neprijateljstva i prošlosti, jer to nikome nije donijelo ništa dobro.

„Budimo posvećeni rješenju problema i mijenjajmo budućnost. Spreman sam na dijalog sa kolegama i on je u ovom trenutku prijeko potreban. I premijer i lideri stranaka parlamentarne većine znaju da je izlaz iz ove situacije u razgovoru i dogovoru“, poručio ja Abazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar