Abazović podržao Otvoreni Balkan: To nije inicijativa Vučića za “Veliku Srbiju”

Regija 11. maj. 202207:142 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se zalaže za regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan i ocijenio da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća u njoj, prenosi Kljan Kosova.

Kosovo i Crna Gora odbili su učestvovati u Otvorenom Balkanu, Dritan Abazović je u intervjuu Kljanu Kosova rekao da je Otvoreni Balkan osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana.

“Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po ili tri i po države, već za šest. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi“, rekao je Abazović, prenosi Kosovo online.

Abazović je rekao i da tvrdnje da je Otvoreni Balkan inicijativa Aleksandra Vučića za stvaranje Velike Srbije, nemaju smisla s obzirom na to da u tom projektu učestvuje i Albanija.

“Najvažnije je da se poveća povjerenje između država u regionu, i da bi se to desilo mora postojati komunikacija, a to se dešava samo dva puta godišnje – u Berlinu i Beču gdje smo se sreli sa premijerima prošlog juna, gdje se razgovara i popije kafa, i niko više ni sa kim ne komunicira. Mislim da je to pogrešan način. Ne znam ko je taj koji voli da čeka na granici, ne govorim samo o turistima sa Kosova u Crnoj Gori, već i o građanima Crne Gore koji žele ići u Srbiju ili bilo gdje u regionu”, kazao je Abazović.

“SAD i EU moju vladu vide kao spas za zaustavljanje negativnog utjecaja”

Abazović je izjavio i da su SAD i Evropska unija njegovu vladu vidjeli kao spas za zaustavljanje negativnog utjecaja na Balkanu.

Istakao je da je veoma zadovoljan podrškom koja dolazi od raznih međunarodnih struktura i da je time pozitivno iznenađen.

“Na taj način su to vidjeli kao spas u novoj vlasti i njihova podrška svakako mora biti dobro iskorištena”, kazao je on.

Podvukao je da će se entuzijazam koji postoji u ovom trenutku samo povećati ako se donesu neke odluke koje je prethodna vlast propustila.

“Ovaj entuzijazam će biti uzaludan ako ne budemo uspjeli donijeti neke odluke koje su veoma važne za državu Crnu Goru. Optimista sam i smatram da se bez velike međunarodne podrške, a ne intervencije, neke stvari ne mogu postići, a tu su godinama”, kazao je crnogorski premijer.

Rekao je da je tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama, dok je bio potpredsjednik prethodne vlade, upozoreno da će se nešto dogoditi između Ukrajine i Rusije i da je to upozorenje bila mogućnost da se Crna Gora okrene Zapadu i ne dozvoli mogući ruski utjecaj kroz različite strukture.

Priznaje da postoje rusofilske i srbofilske strukture koje su imale utjecaj na prethodnu vladu, za koje kaže da su bile najveći podsticaj da se formira nova vlada potpuno evropskog duha.

“To je veliki izazov za mene i vlast, ali sam uvjeren da se kurs Crne Gore neće promijeniti i doći ćemo u situaciju da preko 80 posto stanovništva apsolutno podržava prozapadnu politiku”, poručio je Abazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar