Abazović: Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan tajno

Regija 04. avg 202216:00 > 16:005 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije potpisan tajno, već da je tom činu prisustvovalo 30 osoba.

Abazović je to rekao odgovorajući na pitanja novinara na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade, i istakao da se o Temeljnom ugovoru sa SPC priča 10 godina, a u posljednjih 20-30 dana vrlo intenzivno.

„Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže – mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dvije varijante – na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho – da se odluče za jednu“, rekao je Abazović.

Podsjetio je da je 31. jula rekao da ne zna tačan datum i dodao da ga tada zaista nije znao, nije znao, kazao je, da će to biti 3. august.

“Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. Ili 14. augusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obavješteni kad je potpisan”, precizirao je premijer.

Upitan o šefu granične policije za šefa granične policije Vasku Akoviću, koji je navodno podnio ostavku zato što je “preskočen” i nije bio obavješten o ulasku patrijarha u Crnu Goru, Abazović je rekao da je riječ o čovjeku koji ima lični problem.

Šef granične policije, kazao je premijer, znao je da više na tom mjestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu.

“Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje – šta se radi sa prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprijekorna”, rekao je Abazović.

“Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma”

Na pitanje novinara da li će njegova vlada preživeti 19. august kada će se u parlamentu glasati o povjerenju izvršne vlasti, Abazović je kazao da ne zna.

Istakao je da svako ko bude glasao za nepovjerenje njegovoj vladi znači da želi da Crnu Goru vrati unaza i anulira Temeljni ugovor sa SPC.

“Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma”, rekao je Abazović.

Prethodno, Abazović je rekao da su svi prioriteti njegove vlade završeni ili su pred okončanjem u protekih 100 dana vlasti i dodao da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Spremni smo da to uradimo i sa CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima”, rekao je premijer Crne Gore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar