Aleksandar Vučić odgovorio ambasadoru: Ne želim ga vrijeđati, nije zaslužio

Regija 09. apr. 202116:03 > 16:104 komentara
Podijeli:
Izvor: Aleksandar Vučić (Tanjug/Sava Radovanović)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "na nama da kažemo njemačkom ambasadoru Thomasu Schiebu da nije istina da je NATO bombardovao Jugoslaviju kako bi spriječio genocid na Kosovu". Naglasio je da Srbija mora veoma blisko da sarađuje sa Njemačkom.

“Njemačka je naš najveći investitor i sa njom imamo najveću trgovnisku razmjenu. To nije, kako bi neko rekao, pitanje para već budućnosti i promjena u Srbiji”, izjavio je Aleksandar Vučić.

On je naveo da je “svih 19 zemalja koje su učestvovale u napadu na Jugosaviju imalo isto mišljenje”. Ambasador nije rekao ništa posebno novo, dodao je.

“Poznajem ga kao čovjeka koji je mnogo pomogao Srbiji u prilivu investicija, čovjek je koji voli Srbiju. Uvjeren sam da je to način na koji je morao da odgovori, da podržava ono za šta se zalaže Njemačka politika”, istakao je Aleksandar Vučić. Naveo je da mu ne pada na pamet da ga vrijeđa jer to nije zaslužio.

Aleksandar Vučić je naveo da je ovo na neki način dobro za Srbiju…

“Kako bi vidjeli šta zaista misle mnoge od najrazvijenih Zapadnih zemlja o onom što se dešavalo. Ne treba da pravimo neprijatelje od onih koji nam nisu neprijatelji”, naglasio je Vučić.

Ambasador Njemačke u Beogradu Thomas Schieb izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje. Međutim, reakcija je bila potrebna jer je trebalo spriječiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

“Svjestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Savjeta bezbijednosti UN-a. Ali neka odluka je morala da bude donijeta. Cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbjeći genocid”, rekao je Schieb za RTV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Komentari

Vaš komentar