Bošnjaci biraju svoje predstavnike, izborna groznica već trese Novi Pazar

Regija 28. sep 202220:191 komentar
Izvor: Irfan Ličina/Nova.rs

Izbori za nacionalne savjete u Srbiji zakazani su za 13. novembar, a najveću pažnju javnosti privlače izbori za Bošnjačko nacionalo vijeće, za koje godinama unazad vlada najveće interesovanje kako javnosti tako i birača koji na ove izbore izlaze u najvećem broju.

Već sada biračima su poznate tri liste koje će učestovati na izborima za Bošnjački nacionalni savjet, a po prvi put na ove izbore zvanično izlazi i lista Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, koja je i ranijih godina imala svoj doprinos izborima za ovaj savjet tako što je podržavala pojedine građanske liste.

U Novom Pazaru kampanja je uveliko krenula, propagandni materijali političkih strana su zauzeli ulice Novog Pazara i ostalih gradova u ovom dijelu Srbije.

Izborna komisija Republike Srbije do sada je odobrila tri lista za učešće na izborima za nacionalni savjet Bošnjaka u Srbiji.

Prva na listi za izbore nalazi se lista „Ljudski do pobjede“ Sandžačke Demokratske Partije Rasima Ljajića koju na ovim izborima predvodi nosioc liste Husein Memić, u gradu poznat kao direktor Kulturnog centra Novi Pazar.

Husein Memić je rekao da njegova lista broji 35 kandidata, iz svih sandžačkih gradova, a da je ovu listu za sada podržao veliki broj građana, nevladinih aktivista i intelektualaca.

Memić je istakao da će se truditi da u ovoj kampanji ne bude zapaljivog govora i da se nada da će ovi izbori proteći u fer kampanji. Prvom skupu ove liste, prisustvovao je veliki broj građana, što po njihovim riječima dodatno pokazuje da je narod spreman za promjene u vođenju Bošnjačkog nacionalnog savjeta.

Druga lista na ovim izborima je Lista Stranke pravde i pomirenja “Jedinstveno za slobodno vijeće“ čije je predsjednik Usame Zukorlić, sin preminulog muftije Muamer efendije Zukorlića.

Ovu listu predvodit će dr. Misala Pramenković, koja je u javnosti Srbije poznata kao prva žena koja je sa hidžabom bila poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ono što je zanimljivo jeste da su se nakon smrti bivšeg muftije Muamera efendije Zukorlića, desile velike podjele unutar porodice Zukorlić, ali i same Stranke Pravde i Pomirenja, pa su se tako pojedini doskorašnji bliski saradnici bivšeg muftije odvojili od matične stranke i najavljuju svoj samostalni izlazak na izbore za Bošnjački nacionalni savjet.

I treća lista na ovim izborima je Lista „Bošnjačko jedinstvo“ Ugljaninove SDA Sandžaka, koja trenutno upravlja Bošnjačkim nacionalnim savjetom, a koja je ujedno i osnivač ovog nacionalnog savjeta i koja rukovodi ovim savjetom skoro 30 godina. Prvi na listi je dr. Fuad Baćićan, koji je do skoro obavljao funkciju direktora Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno vijeće osnovano je 11. maja 1991. godine pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Za predsjednika Vijeća tada je izabran dr. Sulejman Ugljanin. Do 2003. godine Vijeće je djelovalo i radilo pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar