Četvorica hrvatskih državljana osumnjičena za ratni zločin

Regija 27. jan. 202111:57
Podijeli:
Izvor: Mup.hr

Policijska uprava osječko-baranjske izvijestila je kako su četvorica hrvatskih državljana osumnjičena da su od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali protupravno zatočene te fizički i psihički zlostavljali civile i branitelje.

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Dalja.

“Naime, sumnja se da su prijavljeni 52-, 61-, 65- i 70-godišnjak, sve hrvatski državljani, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima. Za to vrijeme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol. Na taj način su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, priopćila je PU osječko-baranjska.

Dodaj se da su jučer, 26. siječnja, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske uhitili 52-, 61- i 70-godišnjaka te nad njima proveli kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena trojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv njih i četvrtosumnjičenog 65-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu, navodi se.

Izviješteno je kako je osumnjičeni 65-godišnjak trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

Komentari

Vaš komentar