Dačić: Zajednička historija Srba i Jevreja, pogođeni smo potezom Izraela

Regija 30. nov. 202116:0411 komentara
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su Srbija i Izrael veliki prijatelji i partneri i da je Srbija posljednja zemlja na svijetu kojoj može da se pripiše antisemitizam.

Dačić je, u Domu Narodne skupštine, na obilježavanju jevrejskog praznika Hanuke rekao i da su srpski i jevrejski narod prijatelji i da su to bili tokom cijele svoje zajedničke historije, prenio je njegov kabinet.

„Naša historija je zajednička i kada smo bili žrtve i kada smo bili pobjednici“, rekao je on.

Dačić je istakao i da je „Srbija posljednja zemlja na svijetu kojoj može da se pripiše antisemitizam“, te naglasio da je „on stran srpskom narodu“.

„Zato želim da iskoristim i ovu priliku da najoštrije osudim lomljenje prozora na zgradi na Jevrejskom groblju u Beogradu“, rekao je on

Naglasio je da je to usamljen incident iza kojeg, kako je ukazao, “stoji neko ko je protiv i Srba i Jevreja“.

Prema njegovim riječima, Srbija i Izrael su ne samo veliki prijatelji već i veliki partneri u političkim odnosima, u ekonomiji, trgovini, razvoju tehnologije, u borbi protiv terorizma, u sportu…

„Imamo više od dve milijarde dolara investicija iz Izraela u Srbiji, i to je, s jedne strane znak dobre poslovne odluke izraelskih kompanija da kod nas uvećaju poslovanje, ali i znak da je Srbija pravo mjesto za ulaganje“, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija želi da Izrael bude još više prisutan u oblasti energetike, visokih tehnologija, u turizmu, u poljoprivredi.

„I naši politički odnosi su predmet naše stalne pažnje i treba da radimo na njihovom daljem razvoju“, dodao je Dačić.

Istakao je da je Beograd „duboko pogodilo“ to što je Izrael ove godine priznao nezavisnost Kosova.

„Nažalost, Izrael je ove godine priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ova odluka nas je duboko pogodila, jer je ona došla od države koja je naš prijatelj i koja je godinama odoljevala pritiscima da donese takvu odluku“, rekao je Dačić.

„Uprkos tome, mi moramo da nastavljamo našu saradnju i moramo da i oko ovog, za nas najvažnijeg državnog pitanja, pronađemo kompromisno rješenje koje će na dugi rok obezbijediti mir, stabilnost i zajednički život i saradnju“, rekao je on.

Naglasio je i da zvanični Beograd zna da u Izraelu ima „iskrenog i važnog partnera“ da, kako je naglasio, „ostvari ovaj cilj kojem Srbija teži“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar