Danas je 70 godina od rođenja Zorana Đinđića: Izašla nova biografija

Regija 01. avg 202215:48
Izvor: PAUL J. RICHARDS / AFP

Danas je 70 godina od rođenja Zorana Đinđića (1. avgust 1952 – 12. mart 2003). Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila intelektualnu biografiju Zoran Đinđić: Prosvet(l)itelj Mijata Lakićevića.

Latinka Perović je napisala: „Iz pera publiciste Mijata Lakićevića dolazi odgovor na pitanje: Ko je bio Zoran Đinđić? Po mome mišljenju to je do sada najpotpunija intelektualna biografija Zorana Đinđića. Precizna i potresna biografija.“

Olga Manojlović Pintar smatra da ovaj rukopis predstavlja neizmjerno važan doprinos razumijevanju misli i djela Zorana Đinđića, ali i političkih i društvenih previranja u jugoslovenskom i srpskom društvu tokom posljednjih pola vijeka.

Profesor Novica Milić je zapisao: “Vješto uklapajući predstave o Đinđiću, i one za i one protiv, uz preplitanja tumačenja koja su nastala nakon atentata na srpskog demokratskog premijera, Lakićević je izgradio sliku o Đinđiću kao velikom nosiocu prosvjetiteljskih napora kod nas.”

Autor Mijat Lakićević (1953) živi i radi u Beogradu. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 1975. godine. Po profesiji novinar, karijeru započeo u nedeljniku Ekonomska politika 1977. godine. Devedesetih je bio stalni saradnik mjesečnika Demokratija danas. Sa desetak kolega 1999. okreće Economist magazin. Priredio je i uredio knjige “Prelom 72” o padu srpskih liberala 1972. godine (2003) i “Kolumna Karikatura” koja sadrži kolumne Vladimira Gligorova i karikature Predraga Koraksića objavljivane u Economist magazinu (2006). Knjigu “Ispred vremena”, koja se bavi listom Ekonomska politika i sudbonosnom decenijom SFR Jugoslavije (1963–1973) objavio je 2011. godine, a 2014. u koautorstvu sa Dimitrijem Boarovim, knjigu “Kako smo izgubili (Našu) Borbu”. Godine 2020. objavio je knjigu “Desimir Tošić: između ekstrema”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar