Danas obilježavanje Svjetskog dana Roma

Regija 08. apr. 202109:52 > 10:05
Podijeli:
Izvor: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će danas na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma 2021. U 9 sati premijer Plenković sastat će se s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".

Nazočne na svečanosti u povodu Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici pozdravit će i vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Bit će otvorena i izložba 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971., a tim povodom u večernjim satima, vodeni zastor zagrebačkih Fontana u ulici Hrvatske Bratske Zajednice zasvijetlit će u bojama romske zastave.

Prvi svjetski kongres Roma

8. travnja 1971., u Londonu je održan prvi svjetski kongres Roma. Na njemu je prvi put u povijesti uvojen naziv Rom, za himnu tog naroda izabrana je pjesma “Djelem, Djelem” te je izabrana zastava – pod kojom se nikada nisu vodili ratovi.

Na zastavi je plavom bojom predstavljeno nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom.

Zelenom bojom je predstavljena trava, put, drum, kao simbol života koji je obilježen stalnim putovanjem, na putu bez granica koji je uviek ‘otvoren’ Romima.

Crveni kotač predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar